Prekvapivý kandidát USA na prezidenta Svetovej banky

Prezident Barack Obama nominoval rodeného Kórejčana a súčasného amerického akademika Jim Yong Kima. Jeho nominácia je však veľkým prekvapením, keď doteraz nebol ako možný kandidát vôbec spomínaný. Občan USA viedol Svetovú banku od jej založenia v roku 1944, avšak rozvojové krajiny hovoria, že je čas na zmenu.

Svetová banka potvrdila, že sú traja kandidáti – ďalší dvaja pochádzajú z Nigérie a Kolumbie. Po uplynutí lehoty na podanie návrhu kandidáta na nahradenie súčasného prezidenta Roberta Zoellicka má svetová banka troch kandidátov. Nigérijského ministra financií Ngozi Okonjo-Iweala, bývalého kolumbijského ministra financií Jose Antonia Ocampa a spomínaného amerického nominanta Jim Yong Kima. Nakoľko však USA držia vo Svetovej banke, ktorá má 187 členov najviac hlasov, hlasovanie by malo byť len formalitou.

Americký prezident Barack Obama pri oznamovaní nominácie zdôraznil, že Kim  má medzinárodné skúsenosti. „Jim má naozaj globálne skúsenosti. Jeho osobný príbeh ilustruje veľkú rozmanitosť našej krajiny… a jeho skúsenosti z neho robia ideálneho kandidáta na nadväzovanie partnerstiev po celom svete.“

„Toto je jedna z najdôležitejších inštitúcii v boji proti chudobe a poskytovaní pomoci rozvojovým krajinám na svete,“ napísal Kim v liste študentom svojej univerzity. Jim Yong Kim bol Predseda oddelenia globálneho zdravia a sociálne lekárstvo na Harvard Medical School a spoluzakladateľom a výkonným riaditeľom Partners in Health. Nrodil sa v Soule a vo svojich piatich rokoch sa presťahoval aj s rodinou do USA.

Paul Farmer, priateľ doktora Kima a predseda odboru pre globálne zdravie na Harvardskej univerzite nomináciu chválil. „Neviem si predstaviť nikoho lepšieho, kto by pomáhal rodinám, komunitám a celým národom, aby sa vymanili z chudoby, čo je deklarovaný cieľ Svetovej banky,“ uviedol. Po ohlásení nominácie doktora Kima odstúpil z kandidatúry ekonóm Jeffrey Sachs, ktorý bol presadzovaný niekoľkými menšími rozvojovými krajinami. „Profesor Sachs  s nadšením a na 100% podporuje doktora Kima,“ uviedol jeho hovorca.

Svetová banka a Medzinárodný menový fond boli vytvorené na konferencii v Bretton Woods v roku 1944 ako prostriedok na reguláciu obchodu medzi národmi v dôsledku veľkej hospodárskej krízy a druhej svetovej vojny. Od vtedy platí nepísané pravidlo, že na čele Svetovej banky stojí Američan, zatiaľ čo Medzinárodnému menovému fondu predsedá niekto z Európy. Rozvíjajúce krajiny sú však už dlhšiu dobu nespokojné s touto dohodou a tlačia na zmenu.

Podľa informácii bbc.co.uk 

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre