Najhoršia kríza končí, hovorí Draghi

Prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi povedal, že najhoršia kríza eurozóny je na svojom konci. V rozhovore pre nemecké noviny Bild uviedol, že situácia v eurozóne je „stabilizovaná“. Draghi tiež uviedol, že niektoré ekonomické údaje, vrátane inflácie a rozpočtových deficitov ukazujú, že Európa je na tom dokonca lepšie ako Spojené štáty. „Najhoršie je za nami, ale stále existujú riziká. Situácia sa stabilizuje,“ uviedol šéf ECB v rozhovore pre Bild.

Dve kolá dlhodobých refinančných operácii, jedno v decembri a jedno vo februári naliali do európskych bánk viac ako pol bilióna nových prostriedkov. Tieto opatrenia opísal Draghi ako „silný liek“. Vlani na jeseň bola situácia naozaj kritická. Banky by sa mohli ocitnúť v nebezpečnej úverovej kríze. V dôsledku toho by mohli mnohé podniky zbankrotovať. A my sme tomu museli zabrániť.“

Varoval však, že lídri eurozóny majú ešte prácu. „Dôvera investorov sa vracia a ECB by nemala kupovať vládne dlhopisy. Lopta je však na strane vlád. Oni musia urobiť eurozónu dlhodobo odolnú voči kríze.“

Podľa informácii bbc.co.uk

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre

Betmen, tento vývoj, čo sa aktuálne deje by som nazval ako korekcia. Verím a cítim že jej bolo uplynulý týždeň primerane a akcie môžu rásť. Presne ako si vypichol, likvidity je dosť ale nemôžu akcie stále len rásť :silly:

Toľko peňazí v obehu a tým akciám sa nie nie hore. Tesil som sa že nemecky Dax je už nad 7000 a znovu sa prepadol. Ale len o 5 bodov ako tu pozeram na kurzy.Ruky hore, ideme hore :)))