Výnosy brazílskych futures kontraktov stúpajú

Vedenie brazílskej centrálnej banky rozhodlo o tom, že kľúčová úroková sadzba neklesne pod úroveň 9%. Jej súčasná úroveň je 9,75%, ktorú si drží od 7. marca.

Na toto vyhlásenie reagovali trhy stúpaním výnosov z futures kontraktov, a to o 0,26 percentuálneho bodu na 8,93 %. Jedná sa o najväčší nárast od roku 2009. Súčasne došlo k posilneniu brazílskeho realu voči doláru. Kurz je 1,8042 realu za 1 dolár (oproti včerajšej hodnote 1,8044 realu za 1 dolár ).

Napriek týmto vyhláseniam centrálnej banky sa objavujú teórie o vysoko pravdepodobnom poklese kľúčovej úrokovej sadzby na rekordne nízku úroveň 8,75 %. Tieto teórie podporujú včerajšie očakávania investorov o výnosoch z kontraktov futures, ktoré rátajú s poklesom na úroveň 8,5 %, ak by došlo k zníženiu kľúčovej úrokovej sadzby na 9% do júla tohto roku.

Súčasná miera inflácie v krajine je odhadovaná centrálnou bankou na 4,5 %, plus mínus 2 percentuálne body. Možnú hrozbu rastu inflácie pri prípadnom ďalšom znížení kľúčovej úrokovej sadzby odborníci neočakávajú, a to kvôli pomalšiemu rastu globálnej ekonomiky a ešte stále neistým výsledkom opatrení na riešenie dlhovej krízy v Európe.

Podľa informácií bloomberg.com

Komentáre