Akcie v Nemecku: DAX nemá zábran?!

Dočkali sme sa. Nemecký akciový index pokoril hranicu 7000 bodov a ide ďalej.  Akciový index DAX 30 si od začiatku roka pripísal už 20 %. Eufórie a optimizmu zdá sa nie je málo. Investori veria na oživenie bánk a dobrý hospodársky vývoj. Tí odvážnejší a predvídavejší si dnes už môžu poskakovať. Veď kto by mal v sebe toľko adrenalínu a na prelome roka zainvestoval do akcií Commerzbank, dnes by sa tešil až 50 %-nému výnosu. Banku nie?! Dobre, zoberme si automobilky BMW a Daimler. Ich akcie sa za sedem a pol týždňa zhodnotili o 40 %. Z tohto vychádza len jedno. Nie nadarmo sa hovorí „investovať v čase maximálneho pesimizmu“.

[poll id=”6″]

Či už pesimizmus je, alebo nie je za nami, ťažko povedať. Priveľký optimizmus škodí, k čomu je možné doložiť nejednu spľasknutú bublinu. Avšak teraz to vyzerá reálne – spoločnosti zarábajú pekné peniaze a ich akcie stoja málo.

Automobilka BMW sa hodlá na rekord aj v roku 2012. Jej generálny riaditeľ, Norbert Reithofer očakáva pre mníchovskú automobilku dobrý rok, a to aj napriek obavám o ekonomickú situáciu vo svete.  Rekordy nechýbajú ani na strane Volskwagenu. Najväčšia automobilka v Európe vykázala v roku 2011 zisk 16 miliárd eur, čo je najviac v histórií tohto autovýrobcu.

Akcie okrem dobrých hospodárskych dát poháňa nahor aj americká centrálna banka. Na včerajšom zasadnutí banka oznámila, že aj naďalej ponecháva kľúčovú úrokovú sadzbu pri takmer 0 %.

Podľa informácií handelsblatt.com; deraktionaer.de

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre