Japonsko jedná o zdvojnásobení dane

Japonský kabinet schválil plán na zdvojnásobenie dane z obratu v snahe kontrolovať rastúce ceny a verejný dlh. Plán, ktorý musí ešte prejsť schvaľovaním v parlamente má zvýšiť daň zo súčasných 5% na 8% v apríli 2014 a následne až na 10% od októbra 2015.

Japonsko odhadlo, že jeho náklady na sociálne zabezpečenie sa ročne zvýšia o 1 bilión jenov (12,6 miliardy dolárov) v dôsledku starnutia populácie. Odhad hovorí, že v roku 2060 bude v Japonsku 40% populácie v dôchodkovom veku.

Plán je však nepopulárny u oboch opozičných strán a politikov vládnucej Demokratickej strany Japonska. Krajina sa snaží prebudovať svoje hospodárstvo po výraznom vplyve zemetrasenia a vlny tsunami na finančnú situáciu krajiny. Japonský úrad vlády odhaduje, že katastrofa môže stáť krajinu 198 až 309 miliárd dolárov.

Súčasný dlh Japonska je na úrovni 228% HDP, teda 10,5 bilióna dolárov. Premiér Yoshihiko Noda uviedol v on-line správe po hlasovaní kabinetu, že Japonsko „nemá času nazvyš“ v znižovaní svojich dlhov. A dodal: „Niektorí z vás možno myslíte, že ste nešťastná generácia, ktorá musí podporovať mnoho starých ľudí – ale práve tí, ktorí vybudovali súčasnú prosperujúcu spoločnosti sú tá staršia generácia – generácia vašich rodičov.“

Nová právna úprava bude predložená na schválenie parlamentu v marci.

Podľa informácii bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre