Krach po 66 rokoch prevádzky

Finančná situácia v maďarskej štátnej leteckej spoločnosti Malev sa stala neudržateľnou a po 66 rokoch takmer nepretržitej prevádzky už viac nebude štartovať. Rozhodnutie prišlo potom, ako Európska komisia nariadila spoločnosti Malev splatiť rôzne formy štátnej pomoci, ktorú dostala od roku 2007 do roku 2010. Príslušná čiastka vo výške 38 miliárd forintov (130 miliónov eur) sa rovná celoročným príjmom spoločnosti v roku 2010.

„Napriek najlepším záujmom, vlastník už nemôže poskytnúť ďalšie finančné prostriedky na prevádzku leteckej spoločnosti v nadväznosti na rozhodnutie Európskej komisie,“ uviedla letecká spoločnosť vo vyhlásení.

Dopravca zamestnáva 2600 ľudí a je zodpovedný za takmer polovicu leteckej dopravy na letisku v Budapešti. Malev má prenajatých 22 dopravných lietadiel. V roku 2010 vykázala firma stratu 24,6 miliárd forintov. Generálny riaditeľ Lorant Limburger uviedol, že bezprostrednou príčinou kolapsu boli zálohové platby jeho dodávateľov. Maďarský premiér Orbán však stále verí, že sa nájde investor, ktorý by bol schopný prevádzku spoločnosti obnoviť.

Podľa informácii bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre