Gréci držia miliardy v hotovosti

Strach zo štátneho bankrotu a opätovného návratu k drachme, vedie Grékov podľa vyjadrenia vlády k vyberaniu hotovosti z účtov. Objem sa pohybuje v miliardách eur. Ako v piatok uviedol grécky minister financií, Evangelos Venizelos, od roku 2009 si Gréci zo svojich účtov vybrali až 65 miliárd eur. Z toho čiastka 16 miliárd eur bola „vynesená“ do zahraničia a 49 miliárd je uschovaných niekde na istených miestach, v pivnici, v truhlách v zemi či jednoducho pod posteľou“, zašpekuloval si v piatok grécky minister financií.

Pravdepodobne sa ale časť týchto úspor už minula. Grécko sa nachádza v recesií od roku 2008 a miera nezamestnanosti tu dosahuje 17 %. Obyvatelia utrpeli mnoho škrtov a prepúšťaní, ktoré boli podmienkou pre čerpanie finančnej pomoci (Stav gréckeho hospodárstva)

Ako ďalej Venizelos uvádza, najväčšia časť peňazí  plynúca von z Grécka uniká do britských bánk (5 miliárd eur). Približne 1,6 miliardy kotví vo Švajčiarsku. Je známe, že Gréci sa pokúšali umiestniť svoj kapitál do nehnuteľností veľkomiest, vrátane Berlína a Londýna.

Podľa informácií ftd.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre