Pôjdu Portugalci gréckou cestou?!

Je to takmer 9 mesiacov, čo Portugalsko požiadalo o pomoc euroval. Odborníci tvrdia, že teraz im hrozí to isté. Pomocný program vo výške 78 miliárd nie je podľa expertov postačujúci. Riziková prémia na portugalských dlhopisoch dosahuje rekordnú výšku – v piatok výnosy desaťročných vládnych dlhopisov predstavovali 14,8 percenta. „Plánovaný návrat Portugalska na finančné trhy do roku 2013 bude zdá sa nemožný“, hovorí stratég z banky JP Morgan, Panigirtz Nikolaos. “Je isté, že v priebehu tohto týždňa požiadajú Portugalci o druhý záchranný balík”, tvrdí Nikolaos.

Potrebujeme, nepotrebujeme…

Portugalský premiér Pedro Passos Coelho má na to iný názor: “Nebudeme potrebovať ani viac peňazí, ani viac času”, bránil sa liberálno – konzervatívny politik počas tohto týždňa.

Odborníci vo vnútri krajiny sa na problém pozerajú z iného uhla. Prezident Zväzu priemyselníkov (CIP) – Antonio Saraiva, ale aj bývalý šéf centrálnej banky a ministerstva financií, Jacinto Nunes tvrdia, že ich krajina bude potrebovať ďalších 30 miliárd eur. Popritom Portugalsko už niekoľko mesiacov šetrí a reformuje. Pred týždňom podpísala vláda, odbory a zamestnávatelia dohodu o rozsiahlych reformách na trhu práce.

Keď šetriť nestačí

Portugalsko je vhodným príkladom toho, že úspory na boj s krízou jednoducho nestačia, povedal na okraj Svetového ekonomického fóra v Davose hlavný ekonóm HSBC, Stephen King. “Pozrite sa na Portugalsko. Urobilo všetko správne, šetrí, reformuje. Napriek tomu sú jeho úroky na štátne dlhopisy neuveriteľne vysoké”, povedal pre televízny kanál CNBC.

Spracované podľa informácií ftd.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

kto bude bližšie k pravde? premiér či finanční odborníci? držím palce Pedrovi Coelhovi :D