Euro sa usmieva. Má na to dôvod

Úspešne aukcie dlhopisov Talianska a Španielska dávajú euru dôvod pre rast. Aktuálne sa menový kurz pohybuje pri úrovni 1,275 dolárov, kým ešte včera siahol pár EUR/USD k dnu 1,26 dolárov. Pritom ešte v lete minulého roka sme za jedno euro dostali 1,45 amerických dolárov.

Krízové krajiny si nateraz môžu vydýchnuť!

K dnešnému zotaveniu eura prispela úspešná aukcia vládnych dlhopisov Španielska. Krajina si požičala približne 10 miliárd euro prostredníctvom 3 – 4 ročných dlhopisov. Išlo takmer o dvakrát väčší objem ako sa predpokladalo. Napriek tomu bol úrok 3,38 % pre Španielsko značne prívetivý.

Španielsko si zobralo z trhov oveľa viac ako sa predpokladalo, čo je určite pozitívny signál“, tvrdí Sebastian von Koss, analytik z HBSC Trinkaus. „Avšak nemali by sme to preceňovať, pretože dlhová kríza nespí a nálada na trhu kolíše, dodáva analytik.

S napätím bola pozorovaná aj talianska aukcia, v ktorej si Taliani požičali až 12 miliárd eur. Dopyt bol robustný, ponuku prevýšil o 1,5 až 1,9 krát. Trhy na dnešné aukcie zareagovali pozitívne a výnosnosť 10-ročných talianskych a  španielskych dlhopisov poklesla na 6,649 a 5,252 %.

Spracované podľa informácií handelsblatt.com 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

tak tak, dnes sa o dobré správy postarala Európa a USA tím spadol úsmev, keď uvideli svoje dáta z trhu práce a maloobchodné tržby :silly: