Podľa hamburgerov je euro nadhodnotené

Kríza v eurozóne vstupuje do svojho tretieho roka, avšak euro je voči doláru stále nadhodnotené. Aspoň tak hovorí “fastfoodový” – Big Mac Index.

Za hamburger v eurozóne teraz zaplatíte približne 4,93 dolárov (prepočítané aktuálnym kurzom), čo je o až 21 % viac ako v USA. Znamená to, že parita kúpnej sily medzi eurom a dolárom bude dosiahnutá vtedy, ak si bude menový pár EUR/USD naďalej odpisovať zo svojej aktuálnej hodnoty – 1,29 dolárov za euro.

Big Mac Index?

Big Mac index bol objavený v roku 1986 britským časopisom “The Economist”. Ide o cenový index, ktorý nezahŕňa žiadne spotrebné koše tovarov, ale iba cenu Big Macu, ktorý je prerátaný na americký dolár. Podstatou je teória parity kúpnej sily – čiže po prepočte trhovým devízovým kurzom, by mal stáť ten istý výrobok všade vo svete rovnako.  Samozrejme, rozdiel medzi cenami týchto hamburgerov nespôsobuje len výmenný kurz. Big Mac index nie je jediným v tejto oblasti. Existuje aj Tall Latte index či iPod index.

Poľský zlotý podhodnotený

Opačná situácia je pri poľskom zlotý. Podľa Big Mac indexu je poľská mena podhodnotená o 24 %. A to aj napriek tomu, že sa poľská ekonomika priam „ligoce“. Podľa predbežných údajov rástla v roku 2011 o 4 % a pre nový rok odhaduje Medzinárodný menový fond rast poľského hospodárstva o 2,5 %. Už aj poľská centrálna banka intervenovala pre podporu domácej meny. Vzhľadom na pretrvávajúcu nestabilitu v svetovom hospodárstve, kapitál investorov vstrebáva  americký dolár.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

len aby títo zámorskí mudrci a každodenní bombardovači EU) neostali obarení po dni, kedy sa zvolá že kráľ (umelo udržiavaný, zošúverený a živený výbojnými vojenskými konfliktmi na všetky svetové strany + živený potláčaným papierom, presadzovaným nasilu ako hlavná mena finančného sveta a štátnych zásob) JE NAHÝ! USD má skutočnú hodnotu v súčasnosti asi pätinovú oproti tej “oficiálnej”, ktorá sa presadzuje silou médií, biliónových čachrov (ovplyvňovanie svetového obchodu, zapredaných politikov v suverénnych štátoch) a hlavne cez vyššie spomínané okolnosti.

je to trochu zvláštne ale tento index funguje, dôvodom je to že pre výrobu big macu sú z veľkej časti potrebné položky ktoré sa nachádzajú aj v spotrebnom koši