Dopyt i produkcia diamantov má každoročne rásť

Vyzerá to tak, že v niektorých krajinách sa stane pre určitú triedu spoločnosti nákup diamantov raritou. Pozrime sa, ktoré krajiny to sú a aké sú odhady do budúcna.

Spoločnosti Bain & Co a Svetové diamantové centrum v Anverpách (WDCA) predložili nedávno verejnosti štúdiu o globálnom diamantovom priemysle. Tá jasne hovorí o rastúcom dopyte, ktorý stimuluje i rast svetovej produkcie diamantov.

Ktoré investície spôsobujú rastúci dopyt?

Podľa nej sa o vzrastajúci svetový dopyt o investovanie do diamantov postarala predovšetkým stredná trieda obyvateľstva v Číne a Indii, ktorá preukazuje zvýšený záujem vlastniť diamanty.

Vyjadrenie dopytu v karátoch (hmotnosti diamantov)

Predpokladaný svetový dopyt po diamantoch má v priemere ročne rásť o 6,4 % čo predstavuje skoro 247 miliónov karátov, pričom produkcia ročne rastie o 2,8 %, v hmotnosti 175 miliónov karátov. Tieto prognózy sa vzťahujú do roku 2020.

Za minulý rok bolo vyprodukovaných celkom 133 miliónov karátov. K zvyšovaniu produkcie prispejú i nové bane spoločností, akými sú De Beers, OAO Alrosa a Rio Tinto Group (RIO).

Vyjadrenie dopytu v peniazoch

Pozrime sa na vyjadrenie tejto situácie v peniazoch: V priebehu nasledujúcich 10 rokov sa odhaduje nárast dopytu po diamantoch na 23 miliárd USD oproti minulému roku, ktorý reprezentuje hodnota 12 miliárd USD.

Napriek týmto odhadom sa spoločnosť Bain & Co vyjadruje tak, že investovanie do diamantov sa môže zdať veľmi príťažlivé, napriek tomu rovnako ako pri zlate či striebre môže dochádzať k ťažkostiam pri ohodnotení diamantov, nedostatočne pohotovom trhu alebo aj ich nízku likviditu. Predovšetkým tieto faktory môžu spraviť z investovania do diamantov nevhodnú investíciu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre