Rýchlo sa rozvíjajúce trhy: Skončili sme !

Najmä teraz, v turbulentných časoch pod záštitou dlhovej krízy si investori ukladajú svoj kapitál do rýchlo sa rozvíjajúcich ekonomík.

Avšak aj tu dosahujú vysoké zisky len máloktoré spoločnosti. Jednoducho, lesk rozvíjajúcich sa akciových trhov stratil svoje predošlé čaro.

Kto by  si pred 10-rokmi zložil svoje investorské portfólio z európskych akcií, dnes by žialil až nad 30 %-nou stratou. Vinou je doslova katastrofálny mix hospodárskych problémov veľkej časti eurozóny, dlhovej krízy a hroziacich bankrotov juhoeurópskych krajín. Väčšine investorov sa javí budúcnosť akciových trhov v horšom svetle, ako v súčasnosti. Dlhová kríza a z nej vyplývajúce neisté vyhliadky pre zisky spoločností. To je tiež dôvod, prečo sú akcie spoločnosti tak lacné. A pravdepodobne tak dlho ostanú.

Desivé straty

Lesk strácajú aj rozvíjajúce sa krajiny. Pred piatimi, či desiatimi rokmi vkladali investori svoje nádeje do krajín ako Brazília, Rusko, India a Čína, ktoré ekonóm z Goldman Sachs označil ako štáty “BRIC”. Tieto rozvoja-chtivé a zaľudnené  štáty rástli dlhú dobu rýchlejšie, ako známe nasýtené  trhy. Z reálneho rastu ekonomiky profitovali aj investori. Kto kúpil akcie ruského Gazpromu, juhokórejského Samsungu či spoločnosti China Mobile, pripísal si na svoj účet mimoriadne zisky. Dobré časy ale skončili. Vzhľadom na vysokú infláciu a pokles sa lesk týchto trhov priam rozplynul. Od začiatku roka stratili akciové kurzy v Rusku, Brazílii, Indií a Číne medzi 15 – 20 %. Od roku 2008 stratil čínsky akciový trh dokonca až 60 %.

Obchodný model týchto krajín sa môže vypomstiť

Napriek tomu, dopyt po lacných čínskych produktoch rastie. Aj preto sa v minulom roku navýšili tržby domácich firiem o 50 %. „Rastúce mzdy a výroba intenzívna na ľudské zdroje necháva zisky čínskych firiem rásť len „podpriemerne“, povedal expert na rozvíjajúce sa trhy, Mikio Kumada z LGT Capital Management v Singapure. Obchodný model je založený na raste objemu a mäsovej produkcií. „Avšak v poklese, aký teraz zažívame, sa to môže rýchlo vypomstiť“, dodáva Kumada. Zisky rástli výrazne menej ako tržby.

Podľa informácií handelsblatt.com 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať