IN: Grécky týždeň

Včera krátko pred polnocou vyslovil grécky parlament tesne dôveru vláde premiéra Papandrea.

On napriek tomu odstúpil a hľadá sa nástupca. A tak si mnohí Gréci a média kladú otázky. Kto teraz povedie Grécko do boja proti recesii, netrpezlivým partnerom z EÚ a rozbúrenej krajine ?

Kroky Grécka  neustále pod drobnohľadom sveta

Situácia Grécka bola tento týždeň ako na hojdačke.  Grécky premiér Papandreu najprv šokoval svojich zahraničných partnerov vyhlásením referenda o riešení gréckej dlhovej krízy, neskôr minister financií Evangelos Venizelos prisľúbil šéfovi Euroskupiny Jeanovi-Claudovi Junckerovi, komisárovi EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Ollimu Rehnovi a nemeckému ministrovi financií Wolfgangovi Schäublemu, že Grécko stiahne referendum. Stalo sa tak po veľkom tlaku zahraničia, ktoré Papandreovi vyčítalo, že znevažuje ponúknutú pomoc a zvyšuje riziko prehĺbenia recesie do ďalších štátov po prípadnom negatívnom výsledku referenda. Týmto spätným krokom by zjavne načas mohol upokojil situáciu na trhoch. Dôvod na zrušenie referenda alebo skôr ľudového hlasovania bol predovšetkým prísľub lídra najväčšej opozičnej strany, ktorý oznámil, že dohodu o pomoci Grécku z minulého týždňa jeho strana podporí. Ďalšie dôležité správy z Peloponézskeho ostrova sa však očakávali večer, kedy vláda gréckeho premiéra čelila odvolávaniu.

Parlament podľa Papandrea odvrátil katastrofu

Tesne pred polnocou však nakoniec socialistickej vláde premiéra Papandrea vyslovil parlament dôveru. Podľa niektorých médií sa Gréci rozhodli hlasovať o vyslovení nedôvery neskoro v noci aj preto, aby v pokoji nechali trhy v EU a USA spať. Celkovo vláde vyslovilo podporu vláde 153 a proti bolo 145. Gréci sa tak vyhli predčasným voľbám, ktoré by podľa premiéra boli v dnešnej ťažkej situácii zlým riešením. Podľa neho by sa vzdialilo prijatie zahraničnej pomoci. Neskôr po hlasovaní sa Papandreu rozhodol odstúpiť a momentálne hľadá nástupcu. Dnes o 12.00 h by sa mal stretnúť s prezidentom a rokovať o vytvorení širokej koalície s opozičnými stranami.

Michal Rychtárik

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať