Druhý pokus úspešný: Rozšírenie Eurovalu schválené

Slovenský parlament ratifikoval plán na posilnenie záchranného fondu Eurozóny, len dva dni potom, čo ho poslanci najskôr odmietli.

Hlasovanie prišlo po tom, čo sa vládne strany s opozíciou dohodli o predčasných voľbách v budúcom roku.

Toto rozhodnutie znamená, že všetkých 17 štátov Eurozóny schválilo plán Eurozóny na riešenie dlhovej krízy. Plán predpokladá rozšírenie efektívnej úrokovej kapacity fondu európskej finančnej stability (EFSF) na 440 miliárd eur. Fond by mal byť tiež splnomocnený na nákup štátneho fondu Eurozóny a ponúkať úverové linky pre členské štáty a banky.

Prvá politická obeť

Slovenský zákonodarcovia schválili záchranný plán Eurozóny po osobitnom odhlasovaní predčasných volieb na 10. marca budúceho roka, čo bolo kľúčovou požiadavkou opozície. Prvý pokus sa nevydaril, pretože v utorok jeden z koaličných partnerov v stredo-pravej vláde premiérky Ivety Radičovej odmietol hlasovať za rozšírenie Eurovalu. Strana Sloboda a Solidarita sa pýtala, prečo by slovenský daňový poplatníci pomáhať kryť dlhy bohatších krajín. Mnoho Slovákov si myslí, že ich krajina – druhá najchudobnejšia v Eurozóne – by sa mala podieľať na záchrane krajiny ako Grécko.

Premiérka Radičová bola nútená po prvom neúspešnom hlasovaní obrátiť sa na  opozičnú Sociálnu demokraciu, aby zabezpečila štvrtkové schválenie pri opätovnom hlasovaní. Na to predseda Slobody a Solidarity Richard Sulík povedal: „Dnes je čierny deň pre slovenského a európskeho daňového poplatníka. Je m to naozaj ľúto.“ Cena za podporu od Sociálnej demokracie boli predčasné voľby.

Pani Radičová teraz po spojení hlasovania o vyslovení dôvere vláde s neúspešným pokusom o ratifikáciu v utorok musí odstúpiť. Môže však viesť Slovensko ako úradujúca premiérka do predčasných volieb. Radičovej koalícia, ktorá sa dostala k moci pred 15 mesiacmi je tak teraz prvou politickou obeťou krízy v Eurozóne.

Spracované podľa informácii bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať