Španielsky problém menom „cajas de ahorros“

„Odpočítavanie začalo“, píšu španielske noviny na jar tohto roka, čím majú na mysli,  že čas tzv. cajas de ahorros, čiže  španielskych sporiteľní jednoducho vypršal. Napriek tomu, v marci španielska vláda a domáca centrálna banka udelili týmto „chorým inštitúciám“ posledný termín, do ktorého majú zvýšiť svoje vlastné zdroje na 10 % a tým prinavrátiť dôveru v solídnosť finančného systému.

Keď termín v piatok vypršal, neočakávali sa žiadne prekvapenia. Finančné inštitúcie, ktoré podmienky nesplnili a tým sa museli z peňazí daňovníkov zoštátniť, boli práve tie, o ktorých sa hovorilo už v marci.

Možnosť upútať záujem súkromných investorov, bola vzhľadom na to, že ide o sporiteľne koncentrované na menšiu regionálne ohraničené klientelu, len  teoretická. A to aj napriek tomu, že Španielsko v jadre krízy dementovalo, že nebude potrebovať pomoc od EÚ a MMF.

V čase, keď s prvotnou verejnou ponukou akcií (IPO) prichádzali na burzu medzinárodné spoločnosti, rozhodnutie vstúpiť na burzu uskutočnili koncom júla dve španielske banky, Bankia a Banca Civíca. Podľa centrálnej banky, sú  tvorené z viacerých sporiteľní a potom pretvárané na banky. „Investori nekupujú akcie veľkých španielskych bánk. Prečo by tak mali prejaviť záujem o španielske cajas de ahorros?“ , hovorí Fernando Fernandéz z Business School v Madride.

Španielske sporiteľne predstavovali pôvodne súkromné organizácie bez zámeru produkovať zisk. Postupne tvorili pre španielsky finančný systém veľké riziko, pretože počas dlhotrvajúceho realitného boomu (viac ako 10 rokov) udelili veľkú časť úverov. Táto realitná bublina nakoniec v roku 2007 praskla a  ratingové agentúry znížili hodnotenie španielskych dlhopisov.

Španielsko tak trpí nad tým, že príliš dlho pozorovalo  šum na realitnom trhu a slabosť sporiteľní. Zoznam sporiteľní, ktoré bude musieť prevziať štát môže byť ešte dlhší, a to ak sa v Bruseli presadí myšlienka, že inštitúcie, ktoré mali v stress testoch problémy budú musieť  zvýšiť  objem vlastného kapitálu. Objem španielskeho záchranného fondu pre banky činí 19,75 mld. eur. Z toho je však už 17,5 mld. eur použitých alebo pevne naplánovaných.

Podľa informácií zeit.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať