Taliansko trápi prepad akcií

Masívne straty talianskych akcií prikladajú k ešte väčším nepokojom v tejto krajine. Taliansky minister financií, Giulio Tremonti, zvolal v utorok popoludnívýbor pre finančnú stabilitu, aby našli spôsob, ako sa vymaniť z klesajúcej špirály. V tomto roku sa výbor zatiaľ nestretol.

Hlavný akciový index MIB-30 vzrástol v utorok do poludnia o 1,6 %, potom čo v pondelok stratil až 3,9 %. Na dlhopisovom trhu vzrástli výnosy 10-ročných dlhopisov na 6,216 %. Riziková prémia, v porovnaní s nemeckými dlhopismi s rovnakou dobou splatnosti, vzrástla na 385 bázických bodov. Riziková prirážka je tak najvyššia od zavedenia eura.

Za posledných sedem obchodných dní stratil hlavný akciový index MIB-30 už viac ako 12 %. Investori v taliansku reagujú ostro aj na nepriaznivé dáta zo Spojených štátov. „Trhy sa obávajú, že svet môže opäť skĺznuť do recesie, čím utrpia najmä štáty Eurozóny“, tvrdí stratég ING, Alessandro Giansanti.

Finančným trhom sa Taliansko dostalo do pozornosti pred tromi týždňami, kedy vznikol spor medzi premiérom Berlusconim a ministrom financií Tremontim, týkajúci sa prijatia úsporných opatrení. Investorom robí vrásky najmä extrémne vysoký verejný dlh na úrovni 120 %/HDP, ktorý už niekoľko rokov stagnuje.

Podľa informácií handelsblatt.com 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať