Švajčiarsky frank: Útočisko v búrke alebo špekulácia?

Švajčiarsko už dlho tvorí neutrálne územie a v tomto období poskytuje i jeho mena istotu pred dlhovými krízami v USA a Európe. Švajčiarsky frank posilnil za posledný rok voči doláru o 30%, voči euru o 15%.

Cez krízu sa myslenie investorov značne zmenilo. Nebolo to dávno, kedy bol dolár považovaný za najbezpečnejšiu menu (tzv. bezpečný prístav). Teraz je už mienka o americkom „bezpečnom prístave“ iná. S Gréckom, Portugalskom a Írskom v problémoch, euro nevyzerá o nič lepšie. Investori sa snažia nájsť akési útočisko. Už nie radi si vyberajú euro alebo dolár, pretože euro čelí rôznym tlakom a dolár slabne. Vyzerá to tak, že si investori v čase krízy preferujú menu malej, ale bezpečnej krajiny. Áno, v súčasnosti sa bezpečným prístavom stáva švajčiarsky frank.

Napriek hospodárskym ťažkostiam, zemetraseniu a jadrovej katastrofe posilňuje aj japonský jen, ktorý za posledný rok voči doláru posilnil o 10%.

Spoločným znakom Švajčiarska a Japonska sú veľké prebytky bežného účtu. Krajiny, ktoré sa nespoliehajú na vonkajších veriteľov sú považované za fiškálne stabilnejšie, než krajiny ako sú Spojené štáty, ktoré sa spoliehajú na zahraničné investície.

Objavujú sa aj hlasy, že za posilňovaním švajčiarskej meny nie je len pocit bezpečia, ale aj dávka špekulácie. Toto posilňovanie by malo pokračovať kým sa nevyrieši kríza eurozóny alebo kým silný frank nezačne ohrozovať domácu ekonomiku. Niektorí podnikatelia už ale tvrdia, že silný frank negatívne ovplyvňuje ich podnikanie.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať