Bije vaše srdce pre devízové obchodovanie?

Keď Neil nepracuje ako chiro-praktik, sleduje vývoj mien. Neil odhaduje, že týždenne strávi 40 až 50 hodín sledovaním toho, ako sa euro, austrálsky dolár a britská libra vyvíja voči americkému doláru.

Štatistiky potvrdzujú obrovský nárast devízového obchodovania jednotlivcami v poslednom desaťročí. Podľa Bank of International Settlements (BIS), denný objem devízového obchodovania vzrástol z 1,2 bilióna dolárov v roku 2001 na skoro 4 bilióny dolárov dnes. Je to viac ako všetky akciové trhy dohromady na dennej báze.

Zasvätenci ale zdôrazňujú, že mapovanie vrcholov a údolí nie je pre fanúšikov, ale pre dobre vybavených profesionálov. Steve Horan, riaditeľ CFA Institute hovorí: „Priemerný človek by sa nemal snažiť špekulovať v mene rovnakým spôsobom. Je veľa šikovných ľudí, ktorí hrajú na devízovom trhu, majú viac nástrojov, viac dát a školení. Obyčajný človek by nemal hrať proti nim.“

„Nárast je spôsobený investormi, ktorí hľadajú extra výnosy na trhu,“ hovorí JohnMathis, profesor globálneho bankovníctva a financií na Vysokej škole Thunderbird Global Management. Veľký nárast obchodovania zaznamenali aj online obchodné platformy. Ich mesačný objem obchodov sa v období od júla 2009 do júla 2010 zväčšil 10-krát.

Napriek tomu, skúsení veteráni varujú, že malý investor má len malú šancu na úspech. Očakávané výnosy neexistujú, pretože narozdiel od akcií, mena nevypláca dividendy. Tiež je tam veľký rozdiel medzi emocionálnym obchodovaním a počítačmi riadenými modelmi.

„Náš výkon je veľmi automatizovaný a sofistikovaný,“ hovorí Jonathan H. Clark, podpredseda FX Consepts v New Yorku. Polovica z jeho 70 zamestnancov je v IT a výskume. Títo zamestnanci trávia niekoľko mesiacov budovaním modelov, ktoré sledujú dáta 20 rokov späť. V typickom obchode Clark používa 5 až 20 modelov.
„Je to druh pretekov v zbrojení, keď chceme realizovať naše obchody, snažíme sa ich robiť čo najlepšie. Pre nováčika je to ťažký boj, pretože my máme 30 rokov skúseností a 24 rokov obchodovania,“ hovorí Clark.
Internetové obchodovanie s FOREXOM sa zdá byť lákavé, pretože je jednoduché sledovať zahraničné meny a globálnu menovú politiku. K tomuto tiež pomohol pokles na akciovom a realitnom trhu.

1
2
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať