Nová bublina v IT sektore?

Nastane opäť nová bublina v oblasti informačných technológii ako pred 10-timi rokmi? Zdá sa že áno. Eufória pri
akciách internetových spoločností je späť. Spoločnosť Facebook sa na burzu ešte len chystá, LinkedIN a Pandora tam už sú.

Mohutné nadšenie investorov pri príchode internetového rádia Pandora na burzu ochladlo. A rýchlo. Na konci prvého obchodného dňa udali kurz  akcie tejto spoločnosti len jeden smer – nadol. Potom čo akcie spoločnosti Pandora otvorili obchodovanie na hodnote 26 USD a posilnili až o maximálnych 60 %, skončili nakoniec pri hodnote 17,42 dolárov. To je o 9 % menej ako otvárací kurz. V piatok už mali akcie o 17 % nižšiu hodnotu ako emisný kurz. Pandora pri vstupe na burzu mohla využiť všeobecne pozitívnu náladu investorov pre spoločnosti internetu. Nakoniec, trhový kurz akcie na úrovni 16 USD predstavuje pre internetové rádio trhovú kapitalizáciu vo výške 2,6 miliardy USD. To je pre Pandoru lichotivé.

Spoločnosť Pandora má výnimočné vlastnosti pre úspech: Služby, ktoré ponúka sú prispôsobené hudobnému vkusu poslucháča. Podľa prieskumu trhu, má Pandora v rukách až polovicu trhu online rádii v USA. Silné know-how a tržby za minulý rok na úrovni 138 miliónov USD sú výrazne potešujúce. Bude silná trhová hodnota tohto rádia priamym zrkadlom jeho možností? Uvidíme.

Na burzu sa chystá aj svetoznámy Facebook. Aká bude jeho trhová hodnota? Americká investičná banka, Goldman Sachs ocenila spoločnosť Facebook na 50 miliárd amerických dolárov. Krátko na to sa už šepkalo o hodnote 65 mld. USD. Medzitým sa počítalo s hodnotou až 100 miliárd USD.

Pre porovnanie: Pri prepočítaní 100 mld. USD na eurá, hovoríme o cca 70 mld. eur čo je viac ako trhová hodnota automobilky BMW, výrobcu športových potrieb Adidas a oceliarskeho koncernu ThyssenKrupp SPOLOČNE. Pritom ide o veľmi silné a dlhotrvajúce spoločnosti. Experti na investovanie do akcií tvrdia: Investori by mali pri kúpe akcií internetových spoločností počkať.

Spracovanie podľa informácii wiwo.de


Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať