India: Akciový trh drahší, vyhliadky dobré

Hospodársky rast sa v Indii vyvíja naďalej pozitívne. S rastom na úrovni 8,9 % v poslednom štvrťroku zostáva India popri Číne lokomotívou rastu svetového hospodárstva.
Aj na strane inflácie sa rysuje mierne uvoľnenie. Miera zdražovania je s takmer 10 % za rok síce ešte stále približne dvojnásobne vyššia ako 4 – 6 %, ktoré ako cieľ stanovil minister financií, inflácia by sa však podľa analytikov mala v prvom štvrťroku tohto roka znížiť na 6 %. Zostáva čakať, ako bude pokračovať vývoj v druhom polroku 2011, keď hrozí opätovný nárast.
Vláda sa naďalej zameriava na oblasť infraštruktúry, kde sa po určitom meškaní naštartovalo množstvo projektov. V nasledujúcich mesiacoch očakávame ďalšie zrýchlenie tohto trendu.
Indický akciový trh podľa indexu BSE Sensex-30 opäť po novembrových stratách ku koncu roka vzrástol o približne 5 %. Nachádza sa teda len tesne pod historickými maximami. Z hľadiska ocenenia sa nachádza s hodnotou približne 16 pre očakávaný pomer kurz-zisk nasledujúceho roka v blízkosti svojich priemerných pomerov kurz-zisk od roku 2004.
V porovnaní s inými rýchlo sa rozvíjajúcimi trhmi je drahší, vyhliadky Indie na rast sú však mimoriadne dobré. Celkovo najlepšie šance by sa mali naďalej naskytať v oblasti stredne veľkých podnikov. Tie sa v posledných mesiacoch v dôsledku rôznych škandálov celkovo dostali pod tlak, kým zahraničný investičný kapitál prúdi predovšetkým do veľkých titulov so širokým trhovým záberom, ktoré obsahuje index Sensex-30.

Zdroj: rcm-international.com

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať