Čína plánuje odkúpiť španielske dlhopisy

Čínski predstavitelia potvrdili svoj zámer pomôcť zadlženej Európskej Únii. Najbližšie majú v pláne odkúpiť španielske dlhopisy v hodnote 6 miliárd eur,“ táto správa odznela v španielskom pro-vládnom denníku El Pais.

Čínsky zástupca premiéra Li Keqiang je na návšteve Európy. Okrem Španielska sa chystá na návštevu Nemecka a Veľkej Británie. Li Keqiang nepotvrdil sumu plánovaného nákupu dlhopisov.

Španielske úrady sa obávali otázok ohľadom ľudských práv, a preto prísne kontrolovali pohyb novinárov v blízkosti čínskej delegácie počas návštevy v Madride. Zároveň bolo podpísaných 16 obchodných zmlúv v hodnote viac ako 5,7 miliardy eur. Takisto sa krajiny dohodli a odsúhlasili povolenie na vývoz španielskej šunky, olivového oleja a vína do krajiny draka.

Veľký sused Portugalska má verejný dlh na úrovni 541 miliárd eur a v tomto roku plánuje emitovať dlhopisy za viac ako 94 mld. eur so strednodobou a dlhodobou splatnosťou na refinancovanie súčasného dlhu a vykrytie tohtoročného deficitu.

Za snahou Číny pomáhať zadlženým krajinám EÚ nehľadajme solidaritu a dobročinnosť. Jej cieľom je zvýšiť svoj vplyv na starom kontinente, pretože nie všetky jej produkty majú povolenie na dovoz. Do budúcna môžeme očakávať zvýšený tlak na európske inštitúcie z čínskej strany.

Informoval o tom Financial Times

xtb