IN: Slovensko je „rukojemník“ západu

Silné predvolebné reči o odmietnutí eurovalu a gréckej pôžičky zostali z veľkej časti sľubmi. Naša vláda opäť zohrala len úlohu poslušnej ovečky, na ktorú stačí len zvýšiť hlas a správa sa „proeurópsky“. S odstupom času zisťujeme, čomu sme sa to upísali. Pôžička Grécku by bola len symbolickou sumou oproti eurovalu.

Keby sme naozaj chceli byť relevantným partnerom západu, mali sme ukázať svoju hrdosť. Nikto nás predsa nemôže nútiť niečo podpisovať. Pochopme aj západných politikov, hrá sa tu o veľké peniaze. Najväčšími veriteľmi zadlžených krajín PIIGS sú banky Nemecka a Francúzska.

Najsmutnejšie na celom príbehu je však to, že jediný kto na to doplatí je občan SR platiaci dane a úroky „slovenskej“ banke. Nielenže podporujeme bankový systém západu tým, že im v dobrých časoch platíme úroky a banky ohlasujú horibilné zisky, ale v zlých časoch sa im poskladáme na vykrytie strát.

Nástrojom na zúčtovanie straty je euroval. Nie priamo, ale nepriamo. Funguje to nasledovne: krajina ohlási problém so svojimi záväzkami, samozrejme veriteľom sú banky EÚ. V tom pani Merkelová zistí, že nepodporiť Grécko znamená nepodporiť nemecké banky. A máme tu euroval, ktorý preleje peniaze späť, napríklad do Nemecka.

Írsky rozpočtový návrh počíta s úsporou 15 mld. eur v najbližších rokoch. Prečo teda 85 miliárd na záchranu Írska? Írsko zachraňuje banky a nie štátny rozpočet. Realitný „boom“ v minulých rokoch bol dotovaný zahraničnými bankami, ktorým postupne narastá počet neplatičov hypoték. Ceny nehnuteľností spadli o 25 % od začiatku krízy v roku 2008. Najväčšími veriteľmi írskych bánk sú banky z Veľkej Británie, Nemecka a Francúzska. Preto sa nečudujme teatrálnym kúskom na poli medzinárodnej politiky, keď napríklad britská vláda vyhlásila, že Grécku nepožičia a označila ho za jasný problém eurozóny, no v prípade Írska už taká antieurópska nie je …

Matúš Grega

matus.grega@investicne.sk

© Investičné noviny

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať