Dobré dáta podporili rast akcií

Na základe dobrých údajov a čiastočne pozitívnych dát z USA mohli akciové indexy vo štvrtok opäť rásť. Burzoví analytici poukázali predovšetkým na zmiernenie dlhovej krízy v Eurozóne, ktorá podporila aj rast eura.

Pozitívnym impulzom boli tiež dáta z trhu nehnuteľností v USA a neočakávané oživenie tržieb niektorých maloobchodníkov. To potlačilo aj horšie výsledky žiadostí o podporu v nezamestnanosti. Investori rovnako očakávajú správu od zamestnanosti za november, ktorá má byť zverejnená už dnes.

Dow Jones Industrial vzrástol takmer o 107 bodov alebo 0,95 percenta na 11362, 41 bodu. Celosvetovo najznámejší akciový index tak zaznamenal veľmi dobrý vstup do nového mesiaca keď už posilnil o 2,27 percenta. Širší S&P 500 stúpol o 1,28 percenta a uzavrel tak na 1221,53 bodov, čo bolo blízko jeho denných maxím. Kompozitný index Nasdaq vzrástol o 1,17 percenta na 2579,35 bodu a Nasdaq 100 posilnil o 1,04 percenta na 2185,30 bodu.

Obchodníci zdôraznili, že výrazne pomohlo oživenie trhu s bývaním. Z toho profitovali akcie Home Depot, ktoré vzrástli o 5,54 percenta na 33,36 dolárov. Pokračovali tak vo vzostupe z predchádzajúceho dňa a opäť skončili na špici Dow Jones Industrial. Oživenie trhu s bývaním bude podľa odborníkov zlepšovať náladu aj naďalej. V spojených štátoch počet začatých, ale ešte neuzavretých predajov domov vzrástol v októbri o 10,4 percenta oproti predchádzajúcemu mesiacu. Ekonómovia však očakávali pokles.

Tak isto aj banky využili klesajúcu neistotu v odvetví. Akcie Bank of America (BoA) a JPMorgan podporilo vyhlásenie Európskej centrálnej banky o pokračovaní protikrízovej politiky cez program skupovania dlhopisov. Akcie BoA posilnili o 3,45 percenta na 11,68 dolárov a JPMorgan získala 3,04 percenta na 39,31 dolárov.

Spracované podľa finanztreff.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať