Záchrana Írska je dobrá aj pre USA

Zo strany týchto, ale aj iných krajín ale išlo ešte možno aj o niečo iné. Verili, že budú môcť pritlačiť na Írsko aby ako „odplatu“ za pomoc zvýšilo svoje dane pre podniky, ktorých súčasná hodnota je taká nízka, že iné krajiny Európy im môžu len ťažko konkurovať. Írsko však toto rázne odmieta a tvrdí, žeby to znamenalo zníženie jeho konkurencieschopnosti, čo si nemôže najmä v súčasnosti určite dovoliť. Uvidíme či dokážu odolať tlaku a zdanenie podnikov tak zostane na súčasnej nízkej úrovni.

S pomocou Írsku však môže byť spokojný predsa len ešte aj niekto ďalší a to sú USA. Prípadné upokojenie by totiž mohlo znamenať zastavenie poklesu hodnoty eura a zníženie rizika na trhu. To by mohlo viesť k tomu s čím by predstavitelia USA určite súhlasili a síce zníženiu hodnoty dolára a tým podpore domácej ekonomiky. Po tom ako k jeho poklesu neprišlo po oznámení QE2 v hodnote 600 mld dolárov sa tak možno nakoniec dočkajú, aj keď s miernych omeškaním.

Aby sa však toto naplnilo musela by sa situácia na trhu po rozhodnutí o záchrane Írska aspoň na čas upokojí ako tomu bolo po zachraňovaní Grécka. Či je však táto možnosť reálna a Eurozóna dostane aspoň krátky čas aby si mohla vydýchnuť je viac ako otázne. Problémy ďalších krajín ako Portugalsko, a veľkosťou svojich ekonomík najmä Španielsko a Taliansko môžu ešte Eurozóne narobiť väčšie problémy ako v súčasnosti jej predstavitelia pripúšťajú.

Martin Kiaba

martin.kiaba@investicne.sk

© Investičné Noviny

xtb
1
2
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať