Zvýšenie produkcie ropy sa nechystá

Skupina krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) dala jasne najavo, že ja viac ako nepravdepodobné zvýšiť produkciu ropy, a to napriek tomu, že cena ropy sa blíži k hodnote 100 amerických dolárov za barel. Krajiny OPEC-u sú poskytovateľmi až 40 % svetovej produkcie ropy.

„Neexistuje žiadny nedostatok ropy, trh je dobre zásobovaný,“ povedal minister ropného priemyslu Spojených arabských emirátov. Na druhej strane Medzinárodná agentúra pre energiu tvrdí, že nárast cien je alarmujúci. Viedli sa špekulácie ohľadom stretnutia krajín OPEC-u, na ktorých by sa prediskutoval rýchly nárast cien ropy. Avšak niektorým členom sa zdá, že toto zvýšenie je normálne, a preto sa žiadne stretnutie neplánuje.

Vyššia cena ropy znamená aj vyššie príjmy pre krajiny OPEC-u, ale na druhej strane táto situácia môže spôsobiť „zadusenie“ globálneho ekonomického oživenia.

„Sme znepokojení z rýchlosti rastu cien ropy, ktorý môže poškodiť rast ekonomík. Ak aktuálna cena bude pokračovať, bude to mať negatívny vplyv,“ povedal Nobuo Tanaka, šéf Medzinárodnej agentúry pre energiu. Minister pre energetiku vo Venezuele, Rafael Ramirez, sa naopak vyjadril, že aktuálna cena za barel ropy je „reálna hodnota“.

Zdroj: www.bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať