Velikáni módneho biznisu: Phil Knight

Rodák z Portlandu a absolvent Stanfordu (získal titul MBA v odbore financie), Phil Knight nepatril k najlepším študentom, keďže väčšinu svojho času venoval športu. Ako už naznačuje hodnota jeho majetku na priloženej grafike, tento záujem nebol zbytočný!

Zdá sa, že Knight mal k móde blízko už v študentských časoch, keď sa na Stanforde zaoberal návrhom kvalitných bežeckých topánok, ktoré by mali šancu konkurovať tradičným nemeckým značkám.

Jeho brána do sveta biznisu sa začínala pomaly otvárať.

V roku 1964 odštartoval spoluprácu s japonskou značkou Asics, s ktorou spoločne predával tenisky. Neskôr so svojim trénerom Billom Bowermanon zakladá vlastný podnik s názvom Blue Ribbon Sports.

Bowerman bol uznávaným trénerom na národnej úrovni, ktorý neustále hľadal spôsob, ako dať svojim zverencom konkurenčnú výhodu. Keďže Knight bol sám športovcom, rozhodli sa vybudovať podnik ponúkajúci potreby pre tento segment.

Philove ambície

Firma Blue Ribbon Sports bola distribútorom, ktorý sa rozvíjal naozaj rýchlo. Prvé predávané topánky s názvom „Tigers“ sa v tej dobe stali kultovým tovarom pre bežcov. Zdá sa, že napriek rastúcim predajom to ambicióznemu Philovi nestačilo. Začína pracovať na zdokonalení dizajnu  „Tigers“ a zároveň uvažuje, že chce niečo viac, nielen predávať topánky od rôznych iných značiek.

Nakoniec to prichádza v roku 1971, kedy si Knight zrodil názov Nike, ktorý predstavuje meno gréckej bohyne symbolizujúcej víťazstvo. Ešte v tom roku dal grafickému dizajnérovi vytvoriť logo, za ktoré zaplatil 35 dolárov! (dobrá cena nie? :-)

Prvá línia topánok Nike prišla na svet v roku 1972. Nakoniec v roku 1981 bola spoločnosť Blue Ribbon Sports premenovaná na „Nike“. Ešte v tom istom roku sa tenisky Nike stali číslom jedna na americkom trhu športovej obuvi a spoločnosť vstúpila na burzu (NYSE).

Keď pomáha športový talent

Aj keď firma v polovici 80. rokov skĺzla z pozície lídra, potrebný impulz jej dodal nováčik súťaže NBA, basketbalista Michael Jordan, ktorý v roku 1985 so značkou podpísal zmluvu. Lukratívnych zmlúv so športovými talentami začalo pribúdať. Popri Jordanovi sa o meno značky „staral“ aj Tiger Woods, na ktorého mal Philov podnik doslova dobrý čuch.

Spoločnosť sa neskôr rozhodla rozšíriť svoju produktovú radu a preniknúť aj do segmentu športového oblečenia. Dnes ponúka širokú škálu produktov pre množstvo druhov športov (futbal, hokej, tenis, skateboarding), pre ktoré sa táto značka stala neodmysliteľnoou súčasťou.

Spoločnosť  zamestnáva  44 tisíc pracovníkov naprieč šiestim kontinentom sveta. Nike je sponzorom množstva z popredných futbalových reprezentácií a svetových športovcov. Za minulý rok vykázala príjmy takmer 21 mld. dolárov. Hodnota Knightovho majetku sa odhaduje na 14,4 miliárd dolárov, čo je imanie Giorgioa Armaniho a Ralpha Laurena dokopy.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Za ten svoj majetok si môže kľudne kúpiť päť manchestrov united! Sila čo môže priniesť nápad so športovymi potrebami ;))