AI bonanza poháňa nebezpečnú koncentráciu v akciových indexoch

Minulotýždňová rally kapitulovala Nvidiu do pozície druhého najväčšieho akciového titulu v indexe S&P 500 a posunula americký akciový trh na nové historické maximum. Uplynulý týždeň však nezískal len americký trh, ale aj ostatné regióny a všetky sektory, okrem materiálov a energetiky. Dokonca aj sektor citlivý na úrokové sadzby, akým sú nehnuteľnosti, má za sebou dobrý týždeň, keďže výnosy amerických dlhopisov klesali na základe zmiešaných ekonomických údajov v USA.

Silné zisky akcií poháňali najmä polovodiče. Výsledkom je, že koncentrácia indexu S&P 500 sa opäť zvýšila na bezprecedentnú úroveň, pričom Microsoft, Nvidia a Apple teraz tvoria 20 % indexu a 10 najväčších akcií má spoločnú váhu 35 %. Americký akciový trh nebol takto koncentrovaný najmenej 50 rokov a má to dôsledky. „Po prvé to znamená, že pasívne investovanie do amerických akcií je teraz viac ako kedykoľvek predtým stávkou na technológie a úspech úzkeho súboru akcií a po druhé, že sa blížime ku kľúčovému bodu, kedy aktívny výber akcií do portfólia a akcie mimo mega caps (najväčšie spoločnosti) budú v budúcnosti alfou a omegou. Inými slovami, investori by mali začať hľadať akcie s nízkou kapitalizáciou,“ hovorí hlavný akciový stratég Saxo Bank,  Peter Garnry. Podľa jeho slov bola historicky vysoká koncentrácia indexu nasledovaná výbuchmi volatility, takže keď koncentrácia indexu vrcholí, investori by mali byť pripravení na vyššiu volatilitu.

Energetický sektor je stále najatraktívnejším odvetvím

Nižšia cena ropy v reakcii na slabé čínske údaje a rozhodnutie OPEC+ o produkcii je hlavnou hnacou silou poklesu globálneho energetického sektora. „Energetický sektor má stále najvyššiu očakávanú reálnu výnosnosť poháňanú dividendou a výnosom zo spätného odkúpenia,“ vysvetľuje odborník Saxo Bank.

Zahráva sa ECB s ohňom?

ECB síce urobila prvý krok v znižovaní sadzieb, nebol to začiatok oslavy, ktorú mnohí očakávali. Saxo bank viackrát hovorila, že ECB by mala počkať, keďže ekonomika eurozóny sa už zotavuje. Zaujímavé bolo, že zníženie sadzieb sa zdalo ako niečo, čo musela ECB urobiť kvôli budúcemu usmerneniu, hoci na základe posledných ekonomických údajov by to pravdepodobne neurobila. Trh stále očakáva, že ECB v októbri sadzby opäť zníži. „Myslíme si, že ECB sa zahráva s ohňom. Ak budú pokračovať v znižovaní, môžu zmierniť finančné podmienky pre niektoré časti ekonomiky, ale riskujú zvýšenie dlhodobejších inflačných očakávaní,“ varuje P. Garnry.

V USA trhy dávajú len 21% pravdepodobnosť tomu, že Fed po vzore ECB sadzby tiež zníži. Údaje od posledného stretnutia naznačujú odolnú ekonomiku a super jadrovú infláciu, ktorá sa v poslednom mesiaci zrýchlila. „Fed a ECB sa mýlia možno v tom, že tento ekonomický cyklus je poháňaný tržbami a menej úverovými faktormi na rozdiel od minulosti, pričom sa viac podobá tomu, čo sme videli v 50. a 60. rokoch minulého storočia.,“ dodáva odborník Saxo Bank. Najdôležitejším makročíslom tohto týždňa bude májová správa o inflácii v USA, pričom ekonómovia očakávajú jadrovú medzimesačnú infláciu na úrovni 0,3 % (rovnako ako v apríli).

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
rm stock Komentáre