Akciový split Nvidie sa blíži. Čo to znamená pre investorov?

Spoločnosť Nvidia
Spoločnosť Nvidia (Foto: Nvidia)

Už tento piatok (7. júna) spoločnosť Nvidia prikročí k tzv. akciovému splitu, pri ktorom sa jej akcie rozdelia v pomere 10:1.

Od začiatku roka akcie Nvidie (NVDA) vzrástli o 141 % a za posledných päť rokov zaznamenali astronomický nárast o 3 100 %. Prichádzajúci akciový split sa preto javí ako logický krok.

Rozdelenie v pomere 10 ku 1 znamená, že za každú akciu Nvidie, ktorú investor vlastní, dostane po dokončení rozdelenia ďalších deväť. Akcionári spoločnosti Nvidia tak získajú vyšší počet akcií, avšak za nižšiu cenu. Celková hodnota všetkých akcií v obehu zostáva rovnaká a žiadnym spôsobom to neovplyvňuje trhovú hodnotu spoločnosti.

Je to teda jednoduchá operácia, pričom takéto rozdelenie nie je samo o sebe dôvodom na nákup alebo predaj konkrétnej akcie. Príklad: Ak investor vlastní jednu akciu za 1000 USD, ktorá sa rozdelí v pomere 10:1, po akciovom splite bude investor držať 10 akcií po 100 USD. Investor pri tom nemusí pohnúť ani prstom, keďže celá táto operácia prebehne automaticky.

Spoločnosti k tomuto kroku pristupujú preto, aby sa akcie stali dostupnejšími aj pre menších investorov. Samotná Nvidia uviedla, že cieľom je „sprístupniť vlastníctvo akcií investorom a zamestnancom.“ Súčasná cena akcie Nvidie na úrovni 1164 USD môže niektorým investorom sťažiť nákup akcií, pokiaľ nemajú prístup k tzv. zlomkovým akciám.

Po akciovom splite, ktorý sa uskutoční v piatok, sa akcie za novú nižšiu cenu začnú obchodovať v pondelok 10. júna. Aj keď split podľa niektorých investorov môže prispieť k vyššiemu dopytu po akciách, vôbec to nemusí byť dôvod, resp. spúšťač ďalšieho rastu akcií.

Mimoriadne dopytované čipy Hopper, ktoré poháňajú najvýkonnejšie AI modely, pomohli americkému vývojárovi čipov k trhovej hodnote 2,8 bilióna USD. Pred boomom umelej inteligencie bola Nvidia známa ako výrobca grafických čipov pre hry, avšak táto technológia sa osvedčila aj pre vývoj a trénovanie AI modelov.

Od svojho vstupu na burzu (IPO) v roku 1999 Nvidia uskutočnila celkom 5 akciových splitov:

27. jún 2000: split 2:1

12. september 2001: split 2:1

7. apríl 2006: split 2:1

11. september 2007: split 3:2

20. júl 2021: split 4:1

Zdroje: autor; ig.com; forbes.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre