Inflačný hlavolam pokračuje

euro

Inflačné prekvapenie v Spojenom kráľovstve z minulého týždňa posunulo prvé zníženie sadzieb zo strany Bank of England z augusta na november. Očakávania ohľadne krokov ECB, ktorá by mala začať so znižovaním v júni, však zostávajú pevné. ECB však nie je v závideniahodnej situácii. S blížiacim sa znížením úrokových sadzieb čelí rébusu. Po nedávnych zníženiach zo strany ostatných centrálnych bánk musí konať rozhodne, ale ak údaje o inflácii prekvapia smerom nahor, rastú obavy z možných politických chýb.

Hlavný ekonóm ECB Philip Lane pre Financial Times hovorí, že ECB nevidí žiadny problém začať so znížením sadzieb pred Fedom a že údaje sú pevné. Keď sa ECB budúci mesiac pohne, bude nasledovať nedávne kroky centrálnych bánk Švajčiarska, Švédska, Českej republiky a Maďarska. „Dnes budú zverejnené májové predbežné údaje o nemeckom CPI a v prípade, že uvidíme ďalšie pozitívne prekvapenie, natíska sa otázka, či sa ECB nechystá urobiť politickú chybu,“ zamýšľa sa Peter Garnry, hlavný akciový stratég Saxo Bank.

Indikátor ekonomického sentimentu ZEW nedávno prekvapil, keď dosiahol hodnotu 47, čo je výrazne nad priemerom na úrovni 19 za posledných 10 rokov, čo naznačuje, že sentiment eurozóny je čoraz silnejší. „Skutočnosť, že hospodárstvo eurozóny sa vracia k rastu napriek tomu, čo ECB považuje za reštriktívne sadzby, by mala ECB napovedať, že vysoké úrokové sadzby neboli príčinou miernej recesie, ale skôr krátkodobým šokom, keď sa zrazila vojna na Ukrajine s vplyvom inflácie,“ vysvetľuje odborník Saxo Bank.

Mzdy sa v eurozóne príliš neochladili a demografia podľa neho hovorí, že trh práce by mohol zostať oveľa napätejší na oveľa dlhšie obdobie ako ECB očakáva. „Ak to skombinujete so silnejšími komoditnými trhmi a oživením ekonomiky, získate potenciálny nebezpečný koktail pre infláciu v prostredí, kedy ECB ide uvoľňovať finančné podmienky. K tomu všetkému ešte prispeje geopolitika svojim inflačným tlakom,“ hovorí Peter Garnry.

Vplyv geopolitiky pocítime podľa neho najmä z 2 strán – z Činy a z Ukrajiny. Európski ministri financií vyzvali v piatok krajiny G7, aby zostali jednotní v názore, že Čína svojimi obchodnými praktikami podkopáva trhové ekonomiky. Čím tvrdšie bude Čína tlačiť na exportný reťazec, aby vyriešila svoje ekonomické problémy, tým väčší bude protitlak, ktorý povedie k clám a väčšiemu preskupovaniu výroby. To časom zvýši infláciu tovarov.

Vojna na Ukrajine a širší konflikt s Ruskom prinútia krajiny EÚ, aby prekročili fiškálne obmedzenia a zvýšili svoje vojenské výdavky bez obetovania výdavkov na sociálne zabezpečenie. Bude to inflačné, pretože to zvýši mieru investícií v Európe a zvýši dopyt po pracovníkoch a surovinách.

Súkromný kapitál prosperuje napriek vyšším úrokovým sadzbám

Minulotýždňové inflačné prekvapenie v Spojenom kráľovstve a precenenie menovej politiky zasiahli dlhopisový trh celoplošne. Najväčšími obeťami však boli nehnuteľnosti a zlato, ktoré poklesli o 2,6 % a 2,9 %.

Najvýkonnejšou triedou aktív bol kótovaný private equity, ktorý zareagoval nárastom o 1,3 %, čím sa medziročná výkonnosť rozšírila na 14,6 %, pričom ju prekonalo iba zlato. „Private equity historicky prosperuje vďaka nízkym úrokovým sadzbám a preto sa predpokaldalo, že vysoké úrokové sadzby budú pre private equity zlé. Ako však ukazuje jednoročná výkonnosť, private equity bol za posledný rok najvýkonnejšou triedou aktív s medziročným nárastom až o 51,4 %,“ dodáva odborník na akcie zo Saxo bank.

Najväčšou zložkou v indexe kótovaného private equity je anglická 3i Group, ktorá začiatkom tohto mesiaca oznámila silné výsledky svojej portfóliovej spoločnosti Action s ročným rastom o 28 % a medziročným posilnením o 17 %, čo je na európsku spoločnosť pôsobivé. Maloobchodná sieť Action je najrýchlejšie rastúci nepotravinový diskont v Európe s viac ako 2 300 obchodmi a tržbami 8 miliárd EUR.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
rm stock Komentáre