Elon Musk kritizuje Bidenove clá na čínske elektromobily

Elon Musk
Elon Musk (Flickr: Thomas Hawk)

Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla (TSLA) Elon Musk nesúhlasí s clami, ktoré Biely dom uvalil na dovoz elektrických vozidiel vyrobených v Číne. Uviedol to na konferencii Vita Tech v Paríži.

„Ani Tesla, ani ja sme nežiadali o tieto clá, v skutočnosti som bol prekvapený, keď boli oznámené,“ povedal šéf automobilky Tesla Motors. „Tesla celkom dobre konkuruje na čínskom trhu bez ciel a bez podpory. Som proti clám,“ povedal Musk.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena minulý týždeň ohlásila, že na dovoz elektrických vozidiel z Číny uvalí clá vo výške 100 %. Cieľom tohto opatrenia je zabrániť, aby lacné čínske elektromobily zaplavili americký trh. Biely dom tvrdí, že dotácie Pekingu pomáhajú spoločnostiam nadprodukovať lacné elektrické vozidlá či solárne panely, ktoré prevyšujú domáci dopyt.

Čína po potvrdení ciel obvinila Biely dom z toho, že podkopáva spravodlivý obchod a tiež ochranu životného prostredia. Peking zároveň pohrozil odvetnými opatreniami, hoci nie je jasné, či by sa to mohlo dotknúť amerických výrobcov automobilov, vrátane spoločnosti Tesla.

Elon Musk ešte v januári varoval, že čínske automobilky by bez obchodných bariér mohli „zničiť“ svojich konkurentov. „Ak nebudú zavedené žiadne obchodné bariéry, zdemolujú väčšinu ostatných automobilových spoločností na svete,“ povedal začiatkom roka v rozhovore, ktorý viedol s analytikmi po zverejnení finančných výsledkov.

Zdroje: reuters.com; telegraph.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre