Nvidia priniesla na trhy optimizmus. Wall Street smeruje k novému rekordu

Wall Street
Wall Street

Americké akcie smerujú k novým rekordným maximám, keďže o pozitívny sentiment sa postarali silné výsledky spoločnosti Nvidia. Kvartálne čísla amerického vývojára čipov opäť prekonali odhady a posilnili presvedčenie, že celosvetový boom umelej inteligencie môže byť naďalej hnacím motorom trhov.

Akcie Nvidia (NVDA) na začiatku obchodovania rástli o viac ako 7 % na 1019 dolárov. Z optimizmu ťažia aj akcie ďalších vývojárov čipov ako Super Micro Computer (+6,85 %) či Advanced Micro Devices (+2,97 %),

Graf: Vývoj akcií Nvidia za posledných 6 mesiacov

graf akcie Nvidia
Graf: Vývoj akcií Nvidia za posledných 6 mesiacov

Akciové indexy S&P 500 a Nasdaq vo štvrtok posilnili na nové rekordné maximá – index Nasdaq Composite poskočil o 1 % a S&P 500 pridáva 0,44 %. Dow Jones stráca 0,20 %.

Analytici spoločnosti Wedbush označili rekordné výsledky spoločnosti Nvidia za „majstrovský štvrťrok“ a „finálny barometer revolúcie AI“. Podľa analytikov tieto výsledky ukázali, že dopyt po umelej inteligencii sa zrýchľuje a nie spomaľuje.

Guy Miller, hlavný trhový stratég spoločnosti Zurich Insurance Company uviedol, že ohlásený zisk Nvidie ponúka jasný dôkaz o rastúcom význame AI.

Európsky akciový index Stoxx 600 vzrástol o 0,35 %, pričom na čele rastu boli technologické spoločnosti ako ASML Holding a ASM International.

Eufória spojená s výsledkami Nvidie pomohla trhom zabudnúť na obavy z možného zvýšenia úrokových sadzieb. Zo zápisnice z posledného zasadnutia Fedu totiž vyplýva, že niektorí predstavitelia centrálnej banky sú otvorení tomu, aby ponechali úrokové sadzby na vyšších úrovniach dlhšiu dobu.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre