Šéfka ECB je presvedčená, že inflácia v eurozóne je pod kontrolou

Christine Lagarde (Flickr)

Prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová naznačila, že budúci mesiac pravdepodobne dôjde k zníženiu úrokových sadzieb, keďže dochádza k spomaleniu rastu spotrebiteľských cien v eurozóne. „Pokiaľ prichádzajúce údaje posilnia našu dôveru, že v strednodobom horizonte dosiahneme mieru inflácie na úrovni 2 %, čo je našim cieľom, povinnosťou a poslaním, potom je veľmi pravdepodobné, že 6. júna dôjde k zmene,“ uviedla v utorkovom rozhovore pre írsku televíziu RTE One.

„Som naozaj presvedčená, že máme infláciu pod kontrolou,“ uviedla šéfka ECB a dodala, že veľmi blízko k cieľu sa priblížila aj prognóza na budúci a nasledujúci rok.

Očakáva sa, že depozitná sadzba, ktorú ECB drží na rekordne vysokej úrovni 4 %, sa zníži o štvrť percentuálneho bodu. Ďalšie zníženie v rovnakom rozsahu trhy očakávajú v septembri a prikláňajú sa aj k zníženiu na decembrovom zasadnutí.

Členovia Rady guvernérov sa odmietajú zaviazať k určitému smerovaniu sadzieb a s týmto názorom sa v rozhovore pre RTE One stotožnila aj Lagardová. Mnohí však naznačili, že trhové očakávania môžu byť podobné ich vlastnému uvažovaniu.

Prezident Bundesbanky Joachim Nagel v rozhovore pre Handelsblatt, ktorý bol uverejnený v utorok, vyzval k opatrnosti. „Nemali by sme sadzby znižovať unáhlene a ohroziť to, čo sme dosiahli,“ povedal a dodal, že neistota je „naďalej vysoká“. Takže „aj v prípade, že sadzby prvýkrát znížime v júni, neznamená to, že ich budeme znižovať ďalej na ďalších zasadnutiach“, dodal v rozhovore Nagel.

Lagardová tiež uviedla, že Európa sa musí pripraviť na prípadné znovuzvolenie Donalda Trumpa za prezidenta USA, pretože to môže mať pre Európu dôsledky, či už prostredníctvom ciel alebo iných spôsobov.

Zdroje: bloomberg.com; reuters.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre