Akcie Tesly pod tlakom. Od začiatku roka sa prepadli o takmer 30 %

Kým akciový index S&P 500 od začiatku roka vzrástol o 10 %, akcie Tesly (TSLA) za rovnaké obdobie stratili 29,24 %.

Zo včerajšieho obchodovania si odniesli pokles o 2,25 %, keď uzavreli na 175,79 USD. V tomto roku je Tesla zatiaľ titulom s najväčším percentuálnym poklesom v benchmarku S&P 500.

Dôvodov, prečo akcie známeho výrobcu elektromobilov tento rok zažívajú nočnú moru, je viacero. Jedným z hlavných faktorov je oslabenie dopytu po elektromobiloch, za čo môže aj rastúca konkurencia zo strany starých automobiliek a čínskych rivalov, ako je napr. BYD.

Analytik Wedbush Securities Dan Ives, dlhoročný býk Tesly, v stredu znížil svoj cenový cieľ pre akcie TSLA na 300 z 315, pričom tento štvrťrok označil za „nočnú moru“ Tesly.

Ives odhaduje, že dodávky v Číne s najväčšou pravdepodobnosťou medziročne klesli o 3 až 4 %. To je predpokladom, že Tesla dosiahne len 2 milióny dodávok za celý rok, čo je menej ako pôvodne očakávaných 2,1 milióna.

K zníženiu výhľadu prikročili aj ďalší analytici. Analytik Citi Itay Michaeli v stredu znížil cenový cieľ akcií Tesla z 224 USD na 196 USD a potvrdil neutrálny rating akcií. Analytik tiež znížil svoje odhady dodávok za prvý štvrťrok na 429 900 z predošlých 473 300.

Medzitým v utorok analytik Bernstein Toni Sacconaghi, ktorý má tendenciu byť k Tesle medvedejší, znížil svoj cenový cieľ na 120 zo 150. To v porovnaní so súčasnými úrovňami predstavuje pokles o viac ako 31 %.

Wall Street v súčasnosti očakáva, že zisk Tesly v roku 2024 dosiahne len 2,88 USD na akciu, čo by bol medziročný pokles o 7 %. Vyplýva to z údajov FactSet.

Agentúra Bloomberg v piatok informovala, že Tesla obmedzuje výrobu v čínskom závode zo 6,5 dňa na päť dní v týždni. Znižovanie výroby sa podľa agentúry Bloomberg začalo začiatkom marca a mohlo by pokračovať až do apríla. Analytik Morgan Stanley Adam Jonas napísal, že ak je správa agentúry Bloomberg presná, „bol by to ďalší znak nadmernej ponuky na najväčšom trhu s elektromobilmi na svete.“

Niektorí analytici označujú Teslu za rastovú spoločnosť, ktorá „nerastie“ a obávajú sa nedostatku impulzov, ktoré by akcie v budúcnosti tlačili nahor.

Graf: Vývoj akcií TSLA od začiatku tohto roka

Graf - vývoj akcií Tesla
Graf – vývoj akcií Tesla (tradingview.com)

Zdroje: investors.com; bloomberg.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre