Reddit práve debutoval na burze. Akcie pridávajú 38 %

Reddit burza NYSE
Reddit na burze NYSE (Foto/Reddit.com)

Americká spoločnosť Reddit, ktorá prevádzkuje rovnomennú sociálnu platformu, vstúpila na burzu. V rámci prvotnej verejnej ponuky akcií (IPO), ktorá sa uskutočnila v stredu večer, Reddit stanovil emisnú cenu akcií na 34 USD za kus, čo celú spoločnosť oceňuje na približne 6,4 miliardy dolárov.

S akciami sa začalo obchodovať dnes na burze v New Yorku (NYSE) a to pod symbolom „RDDT“. Ako sa očakávalo, obchodovanie sa oneskorilo a nezačalo po otvorení burzy – prvý obchod bol realizovaný až o 13:15 miestneho času, čiže len pred niekoľkými minútami.

Ako uvádza server Marketwatch, akcie RDDT otvorili na cene 47 dolárov, čo je v porovnaní s cenou IPO nárast o 38 %.

Dlho očakávaný vstup Redditu na burzu sa pripravuje už viac ako dva roky. Žiadosť bola podaná už v decembri 2021, ale prepad akcií v dôsledku sprísňovania menovej politiky Fedu viedol k odkladu.

Reddit
Reddit (Foto/Reddit.com)

O akcie Redditu sa výrazne zaujíma aj samotná komunita siete, ktorá na platforme pravidelne diskutuje na rôzne témy. Reddit vyčlenil až 1,76 milióna z 15,3 milióna akcií ponúkaných v rámci IPO pre používateľov svojej služby. Zvyšné akcie podľa zvyklostí nakúpili predovšetkým podielové fondy a ďalší inštitucionálni investori.

Medzi podporovateľmi je aj generálny riaditeľ OpenAI Sam Altman, ktorý získal 12,2 milióna akcií a stal sa jedným z najväčších akcionárov spoločnosti. Vyplýva to zo zverejnených informácií o IPO spoločnosti.

Zdroje: marketwatch.com; afp; reuters

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre