Záujem investorov o obranný priemysel vzrástol o 150%

Rheinmetall
Rheinmetall (Foto: Flickr)

Objem denných obchodov s akciami obranných spoločností vzrástol v Saxo Bank za prvý štvrťrok medziročne o 140 %. Počet klientov investujúcich do obranných akcií sa zvýšil rovnako, o 148 %.

„Výsledky a čerstvý výhľad pre spoločnosť Rheinmetall potvrdili, že rast prekonáva aj tie najoptimistickejšie odhady, keďže európske členské štáty NATO kvôli vnímaným hrozbám zo strany Ruska rýchlo navyšujú vojenské výdavky. Tohtoročné vyjadrenia Donalda Trumpa, že v prípade napadnutia nepomôže Európe, spustili poplach v mnohých európskych hlavných mestách,“ hovorí hlavný akciový stratég Saxo Bank, Peter Garnry. V dôsledku toho budú podľa experta európske obranné akcie počas tohto roka naďalej predstavovať zaujímavú príležitosť pre investorov.

Pred vojenskou inváziou na Ukrajinu bol tento sektor spolu s ropou a tabakom medzi tými, do ktorých mnohí investori nechceli vstupovať, či už z dôvodu neistých vyhliadok alebo z morálnych obáv. Avšak s narastajúcou potrebou mnohých európskych krajín zvýšiť investície do obrany, aby splnili ciele NATO, sa situácia mení. To v konečnom dôsledku prináša prospech pre európske obranné spoločnosti a ich akcie.

Podľa Saxo Bank sa predovšetkým európskym obranným spoločnostiam veľmi darí. Príkladom je švédsky Saab a nemecký Rheinmetall, ktorý vyrába granáty pre tanky a delostrelectvo. To vedie k tomu, že aj konzervatívnejší inštitucionálni investori prehodnocujú svoje pozície. Napríklad pre dánsku banku Danske Bank sa Rheinmetall stal druhým najobchodovanejším zahraničným titulom a obchoduje sa v rovnakých objemoch ako americký technologický gigant Microsoft.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre