Akcie Tesly dnes vyskočili o viac ako 6 %. Toto je hlavný dôvod

Tesla
Tesla - Model 3

Akcie amerického výrobcu elektromobilov Tesla (TSLA) v pondelok získavajú viac ako 6 % po tom, ako spoločnosť oznámila zvýšenie cien svojho Modelu Y v niektorých európskych krajinách a v USA.

Ako spoločnosť uvádza vo svojom sobotňajšom vyhlásení, ceny Modelu Y sa v niektorých európskych krajinách od 22. marca zvýšia približne o 2 000 eur. V piatok Tesla oznámila zvýšenie cien všetkých vozidiel Modelu Y v USA o 1 000 dolárov a to s účinnosťou od 1. apríla.

V čase publikovania tohto príspevku akcie Tesly rastú o 6,24 % na 173,80 USD. Minulý týždeň sa akcie dostali na 10-mesačné minimum. Kým širší americký akciový trh rastie, akcie Tesly od začiatku roka 2024 klesli o 30 %. Spoločnosť prechádza turbulentným obdobím – konkurencia na trhu s elektromobilmi rastie a tlak na marže sa zvyšuje.

Spoločnosť Wells Fargo znížila svoju cieľovú cenu akcií Tesla z 200 na 125 USD, čo znamená, že im predpovedá ďalší 25 %-ný pokles hodnoty. Banka UBS medzitým znížila svoju cieľovú cenu z 225 USD na miernejších 165 USD.

Graf: Vývoj akcií Tesla (TSLA) za posledných 5 dní

Zdroj: reuters.com; cnn.com; tradingview

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre