Jedno z najväčších IPO tohto roka: Reddit chce predajom akcií získať 748 miliónov USD

Reddit
Reddit

Ako uvádza agentúra Bloomberg, americká spoločnosť Reddit Inc. sa podľa ľudí oboznámených so záležitosťou snaží v rámci prvotnej verejnej ponuky akcií (tzv. IPO) získať až 748 miliónov dolárov. Malo by ísť o jedno z najväčších a najočakávanejších IPO v tomto roku.

Sociálna platforma a niektorí jej súčasní akcionári chcú predať 22 miliónov akcií v cenovom rozmedzí 31 až 34 dolárov za kus. Spoločnosť chce pri vstupe na burzu dosiahnuť ocenenie 6,5 miliardy dolárov, informuje agentúra Bloomberg News.

Zdroje tiež uviedli, že spoločnosť v rámci IPO vyčlenila približne 1,76 milióna akcií, ktoré si môžu kúpiť používatelia a moderátori, ktorí si na tejto platforme vytvorili účty pred 1. januárom. Ako sa uvádza v oznámení pre americkú komisiu SEC, tieto akcie nebudú podliehať obdobiu blokovania, čo znamená, že ich majitelia môžu predať aj v deň začatia obchodovania.

Nižšie ocenenie ako v roku 2021

Spoločnosť Reddit v roku 2021 získala od investorov kapitál, ktorý ju ohodnotil až na 10 miliárd dolárov a v nasledujúcom roku agentúra Bloomberg News uviedla, že jej hodnota by v rámci IPO mohla dosiahnuť až 15 miliárd dolárov. Medzitým sa objemy prvotných verejných ponúk akcií prepadli – kým v roku 2021 IPO na amerických burzách dosahovali rekordných 339 miliárd dolárov, minulý rok to bolo iba 26 miliárd USD.

V minulom roku dosiahli tržby Redditu 804 miliónov dolárov, čo bol medziročný nárast o 20 %. Čistá strata medziročne poklesla zo 158,6 milióna dolárov na 90,8 mil. USD. Reddit  svoj IPO prospekt podal vo februári a uviedol, že plánuje vstúpiť na burzu v New Yorku a obchodovať pod symbolom „RDDT“.

O spoločnosti Reddit

Platforma Reddit bola založená v roku 2005, pričom názov je slovnou hračkou z anglického výrazu „read it“. Má podobu otvoreného fóra, v ktorom môžu užívatelia zverejňovať obsah, fotky či videá. Ostatní užívatelia fóra zároveň môžu na tento obsah reagovať a hlasovať zaň. Pokiaľ sa nejaké vlákno stane populárnym, zobrazí sa na titulke medzi trendmi.

Podobne ako je to pri iných sociálnych sieťach, aj príjmy Redditu pochádzajú predovšetkým z reklamy. Platforma ale zatiaľ nie je zisková. Generálny riaditeľ Steven Huffman uviedol: „Reklama na Reddite sa rýchlo vyvíja a my sa stále nachádzame v počiatočných fázach rastu tohto podnikania.“

Známymi investormi Redditu sú Fidelity Investments, Andreessen Horowitz, Sequoia Capital, Tencent Holdings a tiež generálny riaditeľ OpenAI Sam Altman.

Do povedomia Wall Street sa Reddit dostal v roku 2021 vďaka svojej skupine „WallStreetBets“. V nej sa medzi užívateľmi uskutočnila obrovská výzva k nákupu akcií AMC a Gamestop, čoho výsledkom bol masívny nárast ich cien. Práve tento moment sa považuje za zrod tzv. meme akcií.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre