Bitcoin láme rekordy. Cena vyskočila nad 58 000 dolárov

Cena bitcoinu sa v utorok prvýkrát od roku 2021 dostala nad hranicu 57 000 dolárov a dnes najväčšia kryptomena prekonala úroveň 58-tisíc USD. V čase publikovania tohto článku sa BTC obchoduje za 58 200 dolárov.

Dopyt po kryptomenách podporila správa, že softvérová spoločnosť MicroStrategy pridala do svojho portfólia ďalších 3000 bitcoinov. Spoločnosť začiatkom februára oznámila, že vlastní približne 190-tisíc tokenov tejto kryptomeny, ktoré by pri súčasnom kurze mali hodnotu 11 miliárd dolárov.

Cena navyše naďalej ťaží zo schválenia bitcoinových ETF fondov, ktoré investorom umožňujú investovať do bitcoinu bez toho, aby ho museli priamo nakupovať. Kryptomena sa tak stala prístupnejšia pre ďalších investorov, čo podporilo ceny.

Už za necelý mesiac sa zároveň odohrá takzvané delenie bitcoinu (halving), čím sa fakticky zníži rýchlosť vzniku nových bitcoinov o polovicu.

Pri halvingu sa zhruba každé štyri roky znižuje odmena pre ťažiarov bitcoinov na polovicu, čím sa do obehu dostáva menej bitcoinov. To spravidla vedie k rastu ich ceny.

Trhový analytik FxPro Alex Kuptsikevich nevidí žiadne veľké prekážky, ktoré by bránili tomu, aby sa bitcoin dostal do blízkosti historického maxima na úrovni 69 000 USD. Optimizmus je podporovaný aj rastúcimi predpoveďami, že cena čoskoro dosiahne šesťcifernú hodnotu.

Kuptsikevich si myslí, že je pravdepodobnejšie, že cena stúpne nad 100 000 dolárov v období nasledujúcich 9 až 12 mesiacov. Dodal však: „Ak sa trhy dostanú pod tlak v dôsledku spomalenia ekonomiky, môže trvať viac ako rok, kým sa dostanú na novú úroveň.“

Zdroje: euronews.com; coinmarketcap

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre