Cena kryptomeny Worldcoin vyletela o 200 %. Toto sú hlavné dôvody

Zariadenie nazývané orb, slúžiace na skenovanie dúhovky

V čase, keď trh s kryptomenami prechádza rýchlymi zmenami, zaznamenala virtuálna mena Worldcoin nárast až o 211 % na rekordnú hodnotu 7,85 USD. Túto úroveň ale neudržala a aktuálne sa obchoduje za 6,45 USD, čo je za posledný týždeň nárast o 144 %.

Worldcoin je kryptomenový projekt, za ktorým stojí zakladateľ spoločnosti OpenAI Sam Altman. Súčasťou projektu je digitálny pas World ID, ktorý má preukázať, že držiteľom kryptomeny je skutočný človek. Aby zákazník získal účet World ID, musí sa zaregistrovať a osobne vykonať sken svojej očnej dúhovky pomocou špeciálneho nástroja, ktorý veľkosťou pripomína bowlingovú guľu.

Čo stojí za posledným masívnym rastom ceny? Analytici tento pozoruhodný jav pripisujú viacerým faktorom, vrátane dlho očakávaného spustenia nového AI modelu Sora od OpenAI a rastúcej používateľskej základne aplikácie World App, kryptopeňaženky, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou ekosystému Worldcoin. V súčasnosti eviduje už viac ako 1 milión používateľov.

Aj v kryptokomunite sa vedú diskusie o možných faktoroch, ktoré spôsobili astronomický rast tokenu WLD. Spustenie prelomového AI modelu Sora, ktorý dokáže generovať text na video, bolo bezpochyby niečím, čo výraze zlepšilo trhový sentiment.

Treba však pripomenúť, že napriek rýchlemu rastu sa prienik Worldcoinu do hlavného prúdu nezaobišiel bez problémov. Onovatívny, no za to kontroverzný prístup k registrácii užívateľov cez skenovanie očnej dúhovky vyvolal vášnivú diskusiu o ochrane súkromia a etických normách v digitálnom veku.

Alameda Research, krachujúca spoločnosť obchodujúca s kryptomenami, stále vlastní 25 miliónov WLD v hodnote 167 miliónov dolárov, čo je neuveriteľných 19 % z celkovej obežnej ponuky Worldcoinu. To predstavuje vážnu výzvu pre budúcu stabilitu cien tohto tokenu.

Graf: Vývoj tokenu WLD za posledný rok

Graf: bithub.pl; coingape.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre