Bitcoin letí nahor. Obchoduje sa nad 52 000 USD

bitcoin

Cena bitcoinu vzrástla nad úroveň 52 000 USD a prvýkrát od decembra 2021 dosiahla trhová kapitalizácia bitcoinu 1 bilión USD. V čase písania tohto článku sa BTC obchoduje za 52 200 USD, čo je za posledných sedem dní nárast o takmer 11 %.

Rast cien kryptomien je poháňaný optimizmom, že novo spustené spotové bitcoinové ETF podporia dopyt po virtuálnych menách. „Včera sme zaznamenali prílev kapitálu 651 miliónov dolárov, čo je najväčší denný prílev odo dňa spustenia“, uviedol pre CNBC James Butterfill, vedúci výskumu v správcovi aktív CoinShares. „Okrem toho bolo včera emitentmi požadovaných 12 000 bitcoinov a to v čase, keď sa ich každý deň vyprodukuje len 900. Investori si začínajú uvedomovať, že dopyt začína prevyšovať novo emitovanú ponuku,“ dodáva Butterfill.

Podľa poskytovateľa údajov CryptoQuant od 11. januára, kedy sa začalo obchodovať so spotovými bitcoinovými ETF, vstúpilo na trh s bitcoinmi prostredníctvom týchto fondov približne 9,5 miliardy USD nových peňazí. Za posledné dva týždne viac ako 71 % nových peňazí investovaných do bitcoinu pochádzalo zo spotových ETF, bez GBTC (Grayscale Bitcoin Trust).

Cenu bitcoinu posilňujú aj očakávania, že americký Federálny rezervný systém (Fed) začne tento rok znižovať úrokové sadzby, keďže inflácia sa zmierňuje. Napriek tomu zostáva najväčšia kryptomena naďalej hlboko pod svojou rekordnou hodnotou takmer 69 000 USD, ktorú dosiahla v roku 2020.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre