Meta prvýkrát vyplatí dividendu. Akcie vzrástli o 15 %

Generálny riaditeľ spoločnosti Meta Mark Zuckerberg
Generálny riaditeľ spoločnosti Meta Mark Zuckerberg (Foto: Flickr)

Americký technologický gigant Meta Platforms, ktorý vlastní sociálne siete Facebook, Instagram, Threads a tiež komunikačnú službu WhatsApp, ohlásil silné výsledky za uplynulý kvartál. Zisk spoločnosti v štvrtom štvrťroku vzrástol medziročne o viac ako 200 % na 14 miliárd dolárov, čím prekonal očakávania analytikov z Wall Street.

Tržby za toto obdobie medziročne vzrástli o 25 % na viac ako 40 miliárd USD. K lepším výsledkom prispelo oživenie v oblasti digitálnej reklamy ako aj znižovanie nákladov a prepúšťanie, keďže generálny riaditeľ Mark Zuckerberg nazval rok 2023 „rokom efektívnosti“.

Spoločnosť tiež ohlásila, že akcionárom vyplatí vôbec prvú štvrťročnú dividendu vo svojej histórii vo výške 50 centov na akciu. Meta okrem toho uviedla, že schválila spätný odkup akcií v hodnote 50 miliárd USD.

Spätné odkúpenia akcií a dividendy pomáhajú zvýšiť cenu akcií tým, že investorov odmeňujú len za držbu akcií. „Máme v úmysle vyplácať dividendy v hotovosti na štvrťročnej báze,“ uviedla vo vyhlásení Meta.

Graf: Vývoj akcií Meta za posledný rok

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre