Dôvera investorov klesá. Čínske akcie prehlbujú pokles

čína ekonomika

Čínske akcie uzavreli ďalší nepriaznivý týždeň. Akciový index Hang Seng China Enterprises (HSCEI) od začiatku roka 2024 stratil už 11 %. Čínsky index Nasdaq Golden Dragon sa na začiatku piatkového obchodovania v USA prepadol až o 2,2 % a rozšíril tak straty na piaty deň po sebe.

Ako informuje agentúra Bloomberg, celkovo sa z trhovej hodnoty čínskych a hongkonských akcií od maxima dosiahnutého v roku 2021 vymazalo približne 6,3 bilióna USD. Peking tak čelí veľkej výzve, ktorou je zastavenie prepadu dôvery investorov. Keďže úrady vylúčili použitie masívnych stimulov na oživenie slabnúcej ekonomiky, obchodníci sa pýtajú, kedy sa situácia zlepší.

„To, čo vidíme tento rok, je zatiaľ pokračovaním toho, čo sme videli minulý rok,“ komentuje situáciu John Lin, hlavný investičný riaditeľ Alliance Bernstein pre čínske akcie.

Hlavné faktory, ktoré podkopávajú tamojší akciový trh, sú dobre známe. Nie je to iba neochota Pekingu prijať agresívne monetárne a fiškálne stimuly na oživenie hospodárskeho rastu, ale aj problémový čínsky realitný sektor, deflačné tlaky a neutíchajúci dlhodobý spor medzi Pekingom a Washingtonom. V posledných dňoch sa k obavám investorov pridali neistoty týkajúce sa trajektórie úrokových sadzieb v USA a hrozba bezprostredného výbuchu miestnych akciových derivátov.

„Čína je hra o vyčkávaní a my naďalej vyčkávame,“ uviedol Mark Matthews, riaditeľ výskumu Ázie v banke Julius Baer & Co, ktorá sa čínskym akciám väčšinou vyhýba.

Zahraniční investori, ktorí do konca minulého roka predali približne 90 % čínskych akcií v objeme 33 miliárd USD, ktoré nakúpili začiatkom roka, pokračujú v predaji aj v tomto roku. Ako informuje Financial Times, odliv od začiatku roka sa v stredu viac ako zdvojnásobil po tom, čo Peking potvrdil, že ročný rast Číny bol najpomalší za posledné desaťročia a odhalil, že pokles populácie krajiny sa v roku 2023 zrýchlil.

Podľa výpočtov Financial Times (založených na údajoch z hongkonského obchodného systému Stock Connect) bol z čínskeho akciového trhu tento rok stiahnutý kapitál v objeme 33 miliárd Rmb (4,6 miliardy USD). Ak nedôjde k prudkému zvratu, zahraniční investori ukončia január ako čistí predajcovia čínskych akcií.

Hoci sa Číne vlani podarilo dosiahnuť svoj oficiálny cieľ hospodárskeho rastu, zmiešané ekonomické dáta za december vyvolali nové obavy o jeho vyhliadky. Najnovšie údaje ukázali, že krajina zaznamenala najhoršiu deflačnú sériu od ázijskej finančnej krízy, pričom ceny domov klesli najviac od roku 2015. Na Svetovom ekonomickom fóre v Davose čínsky premiér Li Čchiang priamo naznačil, že Peking sa nebude usilovať o krátkodobý rast a zároveň akumulovať dlhodobé riziko.

Graf: Vývoj akciového indexu HSCEI za posledný rok

Zdroje: bloomberg.com; ft.com; tradingview.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre