Toto sú najrýchlejšie rastúce ekonomiky v roku 2023

Macao

Ako uvádza Martin Armstrong z portálu Statista, Guyana, ktorá sa nachádza na severovýchodnom pobreží Južnej Ameriky, sa stáva významnou hospodárskou silou. Podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) sa očakáva, že reálny hrubý domáci produkt (HDP) tejto krajiny s 800 000 obyvateľmi vzrastie v roku 2023 (k októbru 2023) približne o 38,4 %.

Hlavným faktorom tohto vývoja je ťažba ropy. V roku 2015 ropná spoločnosť ExxonMobil objavila pri pobreží Guyany významné ložiská ropy a takzvaný blok Stabroek má odhadovaný objem až 10 miliárd barelov ropy.

Jedinou ekonomikou, ktorá v roku 2023 prekoná hospodársky rozmach Guyany, je osobitná čínska administratívna oblasť Macao. Macao, známe ako „Las Vegas Ázie“, sa stalo živým centrom obchodu a zábavy. K rastu HDP o viac ako 74 % prispievajú najmä odvetvia ako cestovný ruch, hazardné hry a nehnuteľnosti. Ekonomický rast podporili aj vládne iniciatívy zamerané na diverzifikáciu hospodárstva a posilnenie medzinárodných partnerstiev.

Ako vidieť na priloženej grafike nižšie, treťou najrýchlejšie rastúcou ekonomikou v tomto roku by mala byť Líbya s odhadovaným rastom na úrovni 12,5 %. Za ňou nasledujú Maldivy (8,1 %), Samoa (8 %), Fidži (7,5 %), Arménsko (7 %) a Mozambik (7 %).

Zdroj: Statista
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre