Akciové portfólio Tomáša Vranku: TSMC je zrejme z najhoršieho vonku

Za posledný mesiac sa nálada na trhu výrazne zlepšila a po výraznejšom prepade sme sa dočkali na akciách veľmi silného rastu. Americké akciové indexy sa teda nachádzajú už len niekoľko % pod historickými maximami. Dôvodom rastu bolo zrejme najmä to, že sa menia očakávania v oblasti pohybu úrokových sadzieb. Zatiaľ čo ešte pred zhruba mesiacom trh čakal, že do konca budúceho roka príde k približne 3,5 násobnému zníženiu sadzieb, začiatkom tohto mesiaca už čakal, že príde dokonca k piatim zníženiam. To so sebou prináša aj slabší dolár, ktorý rastu tiež pomohol. Takáto razantná zmena očakávaní viedla k tomu, že mnoho rizikovejších aktív, napríklad aj akciové indexy, výrazne vzrástli, keďže im prostredie nižších sadzieb vyhovuje. Ako všetky tieto udalosti ovplyvnili Tomášovo akciové portfólio?

Okrem akcií sa ale veľmi pekne posledný mesiac darilo aj kryptomenám. Bitcoin vzrástol na hodnotu 44 000 USD, čo je najvyššia hodnota od začiatku minulého roka. Okrem vyššie spomínaných faktorov celému kryptomenovému trhu pomáha aj to, že sa blíži takzvaný halving, ktorý v minulosti predznamenával nárast cien kryptomien. Okrem toho sa blížime aj k rozhodnutiu o schválení či neschválení spotových bitcoinových ETF. Ak by sa fondy schválili, mohli by priniesť veľký objem nových prostriedkov do kryptomenového trhu. Viac sme sa na túto tému pozreli voVIDEU. Ako posledný zaujímavý inštrument môžeme spomenúť zlato, ktoré sa začiatkom mesiaca dostalo dokonca na historické maximá nad úroveň 2100 USD za trojskú uncu. Zlatu okrem vyššie spomínaných vecí pomáha všeobecne dlhodobo aj štatút bezpečného prístavu a vzhľadom na rastúce geopolitické napätie vo svete mu to pomáha aj teraz. V rámci nášho portfólia môžeme spomenúť, že spoločnosť Apple sa rozchádza s bankou Goldman Sachs a Google ukázal svoj AI jazykový model Gemini.

Do investičného portfólia dokupujem tento mesiac akcie taiwanskej spoločnosti TSMC. Tá je výrobcom najpokročilejších čipov na svete. Čipy si ale sama nenavrhuje, len ich vyrába pre spoločnosti ako Apple, AMD, Nvidia a podobne. Firma sa teda špecializuje len na samotnú výrobu a spomedzi najväčších výrobcov logických čipov (TSMC, Samsung a Intel) je technologicky najďalej a ako jediná zatiaľ hromadne zvláda výrobu čipov na 3 nm technológii. Tie vyrába vo veľkom napríklad pre nové iPhony od Applu.

TSMC mala posledné kvartály mierne problémy, ktoré boli spôsobené najmä útlmom vo svete v oblasti smartfónov a počítačov, kde sa čipy od TSMC vo veľkom využívajú. Negatívne makro spôsobilo, že firme mierne klesol zisk a tržby, avšak je potrebné dodať, že stále zarábala každým kvartálom miliardy USD. Problém teda nebol v samotnej firme ale v tom, aká situácia bola vo svete. Dopyt po elektronike znižovalo posledné kvartály niekoľko vecí. Prvou bolo to, že ľudia vo veľkom obmieňali svoju elektroniku po príchode Covidu v rokoch 2020 a 2021. To firmám na jednej strane krátkodobo pomohlo, avšak logicky to utlmilo dopyt v nasledujúcom období. Vo svete tiež výrazne vzrástla inflácia a úrokové sadzby, čo tiež utlmilo dopyt spotrebiteľov, ktorí zrazu mali meňej voľných peňazí. Novšia elektronika nie je vo väčšine prípadov nevyhnutný tovar a ľudia teda šetrili aj v tejto oblasti. Okrem toho je pre firmu stále dlhodobým rizikom aj Čína, ktorá si nárokuje Taiwan ako svoje územie a na ktorom má TSMC svoje fabriky na výrobu čipov.Podrobnejšie informácie o vyššie uvedených témach nájdete v tohto mesačnom videu Akciové Portfólio Tomáša Vranku, ku ktorému sa dostanete prostredníctvom nasledujúceho odkazu: https://sk.xtb.com/akciove-portfolio-tomasa-vranku

S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre