Cena zlata dosiahla nové historické maximum

zlato
Zlato

Zlatá rally pokračuje. Ako informuje portál Kitco.com, spotová cena zlata sa v noci z nedele na pondelok vyšplhala na 2148,99 dolárov za trojskú uncu a dosiahla tak historicky najvyššiu úroveň. Drahý kov následne svoje zisky zmazal a aktuálne sa obchoduje na úrovni 2064 dolárov.

Cena zlata rastie dva mesiace za sebou, keďže izraelsko-palestínsky konflikt zvýšil dopyt po bezpečných aktívach. Ďalšou podporou pre cenu žltého kovu sú očakávania, že úrokové sadzby dosiahli svoj vrchol. Práve prostredie vyšších sadzieb znižuje dopyt po zlate, ktoré sa neúročí, pretože vďaka vyšším výnosom sú lukratívnejšie iné aktíva ako napr. dlhopisy.

Zlato má tendenciu dosahovať dobrú výkonnosť v obdobiach ekonomickej a geopolitickej neistoty a to vďaka svojmu postaveniu spoľahlivého uchovávateľa hodnoty. Bart Melek, šéf komoditných stratégií v spoločnosti TD Securities, očakáva, že cena zlata bude v druhom kvartáli 2024 dosahovať v priemere 2 100 USD, pričom kľúčovým katalyzátorom rastúcich cien budú silné nákupy centrálnych bánk.

Graf: Vývoj ceny zlata 

goldprice.org
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre