Recesia nie je vylúčená. Zažívame nebezpečné obdobie, varuje šéf JPMorgan

Jamie Dimon (Foto: Flickr)

Generálny riaditeľ banky JPMorgan Chase Jamie Dimon v stredu varoval, že recesia nie je vylúčená. „Mnoho vecí tam vonku je nebezpečných a inflačných. Buďte pripravení,“ uviedol počas summitu New York Times DealBook. „Úrokové sadzby sa môžu zvýšiť, čo môže viesť k recesii,“ dodal šéf JPMorgan.

Podľa neho vlády na celom svete potrebujú viac peňazí na financovanie zelenej ekonomiky, remilitarizáciu a riešenie energetických kríz a toto všetko bude mať inflačný charakter.

„Som opatrný, pokiaľ ide o ekonomiku,“ povedal Dimon. Podľa neho stimuly poskytované počas pandémie Covidu a kvantitatívne uvoľňovanie zo strany Federálneho rezervného systému (Fed) “vstrekovali drogy priamo do nášho systému” a spôsobili “ekonomické opojenie”, ktoré však postupne vyprcháva.

V predošlých rozhovoroch Dimon uviedol, že Fed možno ešte zďaleka neskončil so svojou agresívnou politikou v boji proti vysokej inflácii a že je možné, že centrálna banka bude pokračovať v zvyšovaní sadzieb o ďalších 1,5 percentuálneho bodu na 7 %.

Dimon zdôraznil, že toto je možno najnebezpečnejšie obdobie, aké svet zažil za posledné desaťročia, a že vojny na Ukrajine, v Izraeli a Gaze môžu mať ďalekosiahly vplyv na dodávky energie a potravín, obchod a geopolitické vzťahy. Myslí si, že by to dokonca mohlo viesť až k “jadrovému vydieraniu”.

Ľudstvo čelí obrovským rizikám, povedal. Jedným z nich je samozrejme vojna vo východnej Európe a na Blízkom východe. Okrem toho sa však Dimon obáva šírenia jadrových zbraní, klimatických zmien a rizika ďalšej pandémie.

Zdroje: cnn.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre