Čo je short selling? Výhody a nevýhody predaja na krátko

akciový trh
Akciový trh (Foto: Freepik)

Short selling, v preklade „predaj nakrátko“ je investičná stratégia, pri ktorej investor predáva aktívum, ktoré momentálne nevlastní, s nádejou, že jeho cena klesne. Táto stratégia je typická pre akciový trh, ale môže sa vzťahovať aj na iné typy aktív.

Namiesto nákupu akcie (tzv. long) a jeho neskoršieho predaja sa pri predaji nakrátko toto poradie mení. Predajca nakrátko si požičiava akcie od makléra a predáva ich na trhu. Neskôr dúfa, že tieto akcie nakúpi späť za nižšiu cenu a požičané akcie vráti v snahe zarobiť na rozdiele v cenách.

Predaj nakrátko alebo krátky predaj akcií je teoreticky jednoduchý, ale predstavuje iné náklady a riziká ako dlhý predaj. Okrem toho sa shortovanie niekedy považuje za taktiku, ktorá vyvoláva kontroverzie.

Ako získať krátku akciu?

Pri shortovaní akcie vsádzate na jej pokles, čím vlastne predávate na trhu akcie, ktoré nemáte. Váš maklér vám môže tieto akcie požičať, ak sú k dispozícii na požičanie. Ak akcie klesnú, môžete ich spätne odkúpiť a zarobiť na rozdiele medzi predajnou a nákupnou cenou. Takže prechod na krátku pozíciu v skutočnosti len mení poradie vašej transakcie nákup-predaj na transakciu predaj-nákup. Inými slovami, namiesto „nakupovať nízko a predávať vysoko“ sa snažíte „predávať vysoko a nakupovať nízko“.

Ako uskutočniť krátku pozíciu na burze?

Nájdite akciu, ktorú chcete shortovať, zadajte príkaz na predaj, počkajte, kým akcie klesnú a uzavrite pozíciu (čiže nakúpite akcie). Potom už stačí iba zaplatiť „náklady na pôžičku“ za akcie, ktoré môžu predstavovať niekoľko percent ročne z celkovej výšky vašej pôžičky.

Predaj nakrátko má niektoré pozitíva, najmä pre pokročilých investorov, ktorí dokážu túto techniku správne využívať. Nevýhody však môžu byť dosť výrazné a početné.

Obchodovanie s akciami
Obchodovanie s akciami

Výhody predaja nakrátko

Možnosť vsádzať aj na pokles trhu: Predaj nakrátko umožňuje investorom profitovať aj z poklesu akcií.

Kontrola podvodov: Predaj nakrátko bráni podvodným spoločnostiam v okrádaní investorov.

Vytvára usporiadaný a likvidný trh: Predajcovia nakrátko pomáhajú udržiavať poriadok na akciovom trhu a zabezpečujú likviditu pre kupujúcich, čím umožňujú lepšie fungovanie trhu. Dlhodobí investori môžu nakupovať za stabilnejšie ceny a hromadiť podiely za nižšie ceny, za rovnakých podmienok.

Môže sa použiť na zabezpečenie portfólia: U pokročilých investorov môže shortovanie kompenzovať niektoré riziká investovania. Ak napríklad svoje ziskové krátke pozície predajú za hotovosť a potom pridajú do svojich dlhých pozícií pri nižších cenách.

Nevýhody predaja nakrátko

Výskyt nepravdivých informácií: Bezohľadní predajcovia nakrátko môžu na trhu šíriť nepravdivé informácie a bezdôvodne tlačiť cenu akcií nadol.

Pozor na neobmedzené straty: Akcie, ktoré ste shortovali, môžu ďalej rásť “donekonečna”. Z toho dôvodu môžete stratiť viac, ako ste do obchodu vložili.

Dodatočné náklady: Na udržanie krátkeho obchodu musíte zaplatiť dodatočné náklady – náklady na pôžičku (niekoľko % ročne), maržový úver (úrokové sadzby makléra, ktoré môžu byť vyššie ako 10 % ročne) a všetky vyplatené dividendy (ak shortujete akciu, ktorá vypláca dividendy, budete musieť vrátiť aj všetky dividendy, ktoré boli vyplatené počas obdobia, keď ste shortovali akciu).

Prečo majú predajcovia na krátko zlú povesť?

Predajcovia nakrátko bránia akciám v príliš vysokom raste a poukazujú na povodné firmy, ktorých akcie sú nafúknuté. Títo obchodníci majú zlú povesť z dôvodu, že zarábajú na tom, keď ceny akcií klesajú. Niektorí účastníci trhu ich preto vnímajú negatívne, dokonca ich považujú za nemorálnych investorov, pretože nepodporujú verejne obchodované spoločnosti.

V čom sú predajcovia na krátko prínosní?

Predaj nakrátko môže obmedziť rast akcií a minimalizuje špekulatívne obchody na trhu. Predajcovia nakrátko odhaľujú podvodné činnosti alebo účtovné machinácie, vďaka čomu investori získavajú presnejšie informácie a môžu správne oceniť spoločnosť. Najdôležitejšou hodnotou predaja nakrátko je, že poskytuje trhom vyšší stupeň likvidity. Viac obchodníkov na burze je pripravených nakupovať a predávať.

Záver

Short selling je zaujímavá stratégia. Avšak vzhľadom na riziká musia byť predajcovia nakrátko neobyčajne opatrní a dobre informovaní, aby nenarazili na akciu, ktorá bude niekoľko rokov rásť. Preto je predaj nakrátko vhodné prenechať sofistikovaným investorom, ktorí realizovali viacero analýz a majú vyššiu toleranciu voči riziku.

Zdroje: bankrate.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre