Big tech akcie: Sú Apple, Meta a ďalšie firmy príliš drahé, alebo je čas na nákup?

Big tech, teda veľké technologické spoločnosti ako Apple, Microsoft, Alphabet (predtým Google), Amazon alebo Meta (predtým Facebook), prežívajú naozaj zaujímavý rok. Od januára sme videli na väčšine týchto akcií niekedy až raketový rast. Avšak letné mesiace už také priaznivé neboli a ceny posledné týždne skôr klesajú. Veľa investorov tak teraz premýšľa, či je toto vhodný čas na nákup. Analytik XTB Tomáš Vranka práve na túto tému vytvoril svoj najnovší akciový report.

Prakticky všetky tieto firmy ťažia veľkou mierou z popularity naratívu umelej inteligencie. To sa bezpochyby prejavilo aj na cenách akcií daných spoločností. V tomto ohľade je bezpochyby rekordérom Meta, ktorá od prvého januára vzrástla o viac ako 140 %. Ostatní giganti sa potom pohybujú v zisku medzi 30 až 60 %, čo vzhľadom na ročné priemery finančných trhov, väčšinou uvádzané v rozmedzí medzi 8 až 10 %, sú skvelé výsledky. Vlna AI nadšenia ale pomaly opadá a teraz príde čas, kedy firmy budú musieť naozaj ukázať, či sú ich bleskovo nafúknuté valuácie naozaj zaslúžené.

Naprieč finančnými médiami je stále viac počuť názor, že tieto firmy už jednoducho nemajú kam rásť a sú jednoducho už príliš drahé. Hoci aktuálne ceny akcií týchto firiem sú teraz podľa mnohých modelov nadhodnotené, pristane sa povedať, že tento argument o gigantoch ako je Apple alebo Microsoft zaznieva už dlhé roky, ale retrospektívne z dnešného pohľadu vidíme, že prakticky kedykoľvek v minulosti boli tieto firmy skvelou investíciou. Samozrejme záleží na časovom horizonte, z dlhodobého hľadiska to tak ale zatiaľ vždy bolo.

To však nič nemení na fakte, že úspech ktorejkoľvek z týchto firiem nie je zaručený. História je plná gigantov, ktorí zažili svoj moment slávy, len aby sa neskôr stratili v prepadlisku dejín. Príkladom takejto technologickej firmy môže byť napríklad fínska Nokia, ktorá je síce stále na trhu, ale za technologického giganta, ktorým kedysi bola, ju už označí len málokto.

V prípade, že premýšľate o nákupe akcií jednej z týchto spoločností, je potrebné urobiť si dobrý rozbor a byť si vedomý všetkých kladov i záporov danej investície. Bohužiaľ nikto z nás nemá krištáľovú guľu, a aj tá najlepšia firma na svete pravdepodobne zaznamená prepad, pokiaľ naozaj príde v najbližších mesiacoch recesie, ktorú stále mnoho analytikov očakáva. Práve dobrá informačná príprava potom bude rozhodovať medzi tými, ktorí budú panicky odpredávať stratové pozície a tými, ktorí budú strategicky dokupovať za priaznivé ceny.

Aby sme Vám s touto prípravou pomohli, analytik XTB Tomáš Vranka spísal akciový report s názvom Investovanie do Big Tech spoločností, v ktorom je jasne a stručne spísané:

  • Charakteristiky 5 Big Tech spoločností – Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon a Meta
  • Segmenty podnikania
  • Ocenenia a riziká
  • Technický pohľad na jednotlivé akcie

Kompletný report je zadarmo dostupný po prihlásení na tomto odkaze: https://sk.xtb.com/investovanie-do-big-tech-spolocnosti

Informácie obsiahnuté v článku slúžia len na informačné účely a v žiadnom prípade by nemali byť považované za poskytovanie investičného poradenstva. Minulá výkonnosť nie je zárukou budúcej výkonnosti.

S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre