Cena ropy sa môže dostať až na 150 dolárov, varuje JP Morgan

ropné pole

Analytik Christyan Malek z JP Morgan v piatok varoval, že nedávny nárast cien ropy Brent by mohol pokračovať, pričom do roku 2026 by sa cena mohla dostať až na 150 USD za barel.

K tejto prognóze prispelo niekoľko faktorov vrátane kapacitných šokov, energetického supercyklu a tiež snáh o odklon sveta od fosílnych palív. V poslednom období sa ceny ropy prudko zvýšili, čo bola reakcia na zníženie produkcie organizácie OPEC+. Ide najmä o Saudskú Arábiu, ktorá jednostranne znížila svoju produkciu o 1 milión barelov denne a zákaz vývozu pohonných hmôt z Ruska. Moskva koncom tohto týždňa oznámila, že dočasne zakázala vývoz benzínu a nafty do všetkých krajín s výnimkou štyroch bývalých členov Sovietskeho zväzu.

Zvýšený dopyt po rope sa spojil s obmedzenou ponukou, čo zatlačilo na rast cien ropy. Tento trend vyvolal obavy z inflácie a možnosti, že vyššie úrokové sadzby tu zostanú dlhšiu dobu.

„Zapnite si bezpečnostné pásy. Bude to veľmi volatilný supercyklus,“ povedal Malek pre agentúru Bloomberg, keď varoval pred znižovaním produkcie zo strany OPECu a nedostatkom investícií do novej ťažby ropy.

Vo februári tohto roka JP Morgan uviedla, že ceny ropy v tomto roku pravdepodobne nedosiahnu 100 USD za barel, pokiaľ nedôjde k nejakej významnej geopolitickej udalosti, ktorá by rozkolísala trhy.

Graf: Vývoj ceny severomorskej ropy BRENT

Zdroje: oilprice.com; finance.yahoo.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre