Mzdy na Slovensku v júli odolávali inflácii

pracovník

Mzdy na Slovensku rástli v júli rýchlejšie ako ceny až v 7 z 10 mesačne sledovaných odvetví ekonomiky. Zamestnanci tak dostali aj reálne vyššiu hodnotu za svoju prácu ako pred rokom. Informoval o tom Štatistický úrad Slovenskej republiky.

Zamestnanosť v slovenskom hospodárstve zaznamenala pokles aj počas júla 2023. Medziročný pokles počtu zamestnancov sa prejavil až v 7 z 10 sledovaných odvetví ekonomiky. Priemysel, ktorý je najväčším zamestnávateľom, mal medziročne nižší stav zamestnancov o 0,5 %, pričom zamestnanosť v tomto odvetví klesá už 17 mesiacov s výnimkou tohtoročného marca.

Zo zamestnávateľsky významnejších odvetví medziročne klesla zamestnanosť ešte vo vybraných trhových službách o 2,2 % a v maloobchode o 1,9 %. Najvýraznejší medziročný úbytok zamestnancov o takmer 4 % zaznamenali činnosti reštaurácii a pohostinstiev a veľkoobchod.

Naopak, zamestnanosť medziročne vzrástla v stavebníctve o 1,9 %, informáciách a komunikácii o 2,2 % a v predaji a oprave motorových vozidiel o 0,7 %.

Ako Štatistický úrad SR ďalej informuje, priemerná nominálna mesačná mzda rástla dvojciferným tempom až v 7 z 10 sledovaných odvetví ekonomiky. Najrýchlejšie, o viac ako 12 %, rástli mzdy vo veľkoobchode na 1 429 eur, v maloobchode na 1 086 eur a tiež v stavebníctve na 1 028 eur.

Mzdy vo väčšine sledovaných odvetví v júli 2023 odolali inflácii, teda tempo ich rastu bolo vyššie ako rast cien.

Zdroj: slovak.statistics.sk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre